| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 25/05/2023

 

 

Το οικονομικό διακύβευμα πριν από τις εκλογές ήταν αφενός να μη μετατραπεί ξανά η χώρα σε εστία κρίσης και αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης προσανατολισμένης στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

 

 

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι όλα απαντήθηκαν σε υπερθετικό τρόπο στις χθεσινές εκλογές. Οι αγορές που ήδη επιβραβεύουν εδώ και μέρες την κυβέρνηση, μειώνοντας την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο, από σήμερα αναμένεται να την αποθεώσουν, με απογείωση κάθε αξίας στη χώρα.

Το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, μέσω της σταθερότητας που δημιουργεί και του ασφαλούς τετραετούς ορίζοντα, οδηγεί στην προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων. Εξέλιξη που αναμένεται να γίνει περισσότερο ορατή με τη σχεδόν βέβαιη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ίσως και εντός του καλοκαιριού.

Το αποτέλεσμα πέραν των ξεκάθαρων ηττημένων, του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί και την ξεκάθαρη ήττα των κάθε λογής κινδυνολόγων που επέμεναν να βλέπουν το εισοδηματικό επίπεδο των Ελλήνων με τα «γυαλιά» του 2015. Το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων μπορεί μόλις φέτος να πλησιάζει τα επίπεδα του 2010 και σε επίπεδο Ευρώπης να έχει υποχωρήσει στις τελευταίες θέσεις, ωστόσο την τελευταία τετραετία βελτιωνόταν συνεχώς. Το αποτέλεσμα ήταν αισθητό σε όλους. Ανεργοι βρήκαν δουλειά. Οι περισσότεροι από όσους είχαν δουλειά, αύξησαν τον μισθό τους. Κινήθηκε η αγορά. Πήραν ανάσα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Επιχειρήσεις μάζεψαν τα χρέη τους. Αντί αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους, άρχισαν να αναζητούν χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό τους.

Ολοι αυτοί έκαναν όνειρα ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Η προσδοκία αυτή κατάλαβαν ότι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, γι’ αυτό και την ψήφισαν ακόμα και αυτοί που δεν την είχαν επιλέξει το 2019.

Ο πήχης των ευθυνών πλέον έχει ανέβει πολύ. Μπορούμε και δικαιούμαστε να στοχεύσουμε υψηλότερα. Σε αυτή τη διαδικασία αναφερόταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Στις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με όπλο και τα πολλά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με ταυτόχρονη εκμηδένιση των κινδύνων. Σφιχτό ταμείο και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε μέσα σε όσα είπε τις τελευταίες μέρες το παράδειγμα της Ιρλανδίας με το διπλάσιο ΑΕΠ της Ελλάδας και τον μισό πληθυσμό. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Σε αυτό το παράδειγμα πρέπει να στραφούμε. Και το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι Ελληνες έχουν αποφασίσει να αφήσουν οριστικά πίσω τους τις «μαύρες» μέρες των Μνημονίων και των λαϊκιστών που γιγαντώθηκαν, εκμεταλλευόμενοι τον οικονομικό τους πόνο.

Πλέον το κλειδί της επόμενης ημέρας μετά την ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλώς ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης, αλλά αυτής που βάσει της εντολής που δόθηκε, θα έχει τη συνοχή και τη βούληση για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές…

Νίκος Φιλιππίδης (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum