| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 15/05/2023

 

 

Το βασικό και πιο απλό κριτήριο για να κριθεί ένα οικονομικό πρόγραμμα από τους ψηφοφόρους είναι εάν οι εμπνευστές του έχουν σαφές σχέδιο για το πώς το ένα ευρώ που παράγει η οικονομία πριν από τις εκλογές, θα γίνουν δύο ευρώ μετά τις εκλογές. Τόσο απλά.

 

 

Οποιο κόμμα εξηγεί με σαφήνεια αυτή την τόσο ξεκάθαρη συνθήκη, συνήθως κερδίζει και τις εκλογές. Οποιος ασχολείται μόνο για το πώς θα μοιραστεί αυτό το ένα ευρώ που ήδη παράγεται και δεν λέει πώς θα το αυξήσει, συνήθως χάνει με τη… σέντρα ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν αλλάζει η μοιρασιά συνήθως κάποιοι χάνουν, και αυτοί δεν είναι… ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτή την προοπτική.

Λαμβάνοντας υπόψη τη βασική αυτή αρχή, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνει την αύξηση της πίτας και μεγαλύτερα εισοδήματα για όλους. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στοχεύσει στους δυσαρεστημένους τής μέχρι σήμερα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το θέμα είναι ότι αντικειμενικά είναι λίγοι. Σίγουρα λιγότεροι από αυτούς που ωφελήθηκαν την τελευταία 4ετία και πολύ λιγότεροι από την εποχή του εκλογικού του θριάμβου του 2015 και της ήπιας ήττας του 2019. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σημαντικές πηγές εισοδήματος, όπως ο τουρισμός, τρέχουν με ρυθμό άνω του 50%, οι κατασκευές με 23%, αλλά και τομείς με μικρότερες επιδόσεις, όπως η βιομηχανική παραγωγή με ετήσια άνοδο 2%-3% και το λιανικό εμπόριο 3-4%, κινήθηκαν ανοδικά. Σε έναν σημαντικό βαθμό όλοι αυτοί οι τομείς ωφελήθηκαν από τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία και διατηρούν στους πολίτες την προσδοκία επιπλέον εισοδημάτων από τις επενδύσεις που έρχονται.

Επιπλέον στα θέματα περιουσίας η ΝΔ μπορεί να επικαλεστεί ότι μέσα στη θητεία της κατάφερε να εκτοξεύσει την αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι Ελληνες κατά περίπου 170 δισ. ευρώ. Από τα στατιστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία δημοσίευσε η ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι η φετινή αξία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα επί της οποίας επιβάλλεται φόρος ακινήτων έφτασε τα 769,460 δισ. ευρώ. Πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2018, ίσα που ξεπερνούσε τα 600 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 600,780 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη περιουσία, αλλά με μικρότερο φόρο (ΕΝΦΙΑ) κατά 825 εκατ. ευρώ (από 3,1 δισ. στα 2,28 δισ.). Διπλό δηλαδή όφελος.

Ολη αυτή η θετική ατζέντα που έχει δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση ωθεί και τα υπόλοιπα κόμματα να υπόσχονται υψηλότερα εισοδήματα, προσθέτοντας τις υποσχέσεις για καλύτερες τιμές στην αγορά, αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Ζητήματα που στη μεταμνημονιακή Ελλάδα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην κοινωνία.

Η απάντηση των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά θα είναι εξ ορισμού υποκειμενική. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η βελτίωση της ζωής είναι εφικτός στόχος, θέμα μιας εσωτερικής αναδιανομής και απλά για να γίνει πράξη χρειάζεται να αλλάξει η κυβέρνηση. Τα αντικειμενικά ωστόσο χαρακτηριστικά δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα, κυρίως γιατί πείθει ότι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει το εγχώριο εισόδημα που παράγεται στην οικονομία, όχι μόνο για λίγους δυσαρεστημένους, αλλά για όλους τους Ελληνες…

Νίκος Φιλιππίδης (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum