| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 28/07/2023

 

 

Ο πληθωρισμός επιτρέπει τη βίαιη ανακατανομή των εισοδημάτων εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και ως εκ τούτου διευρύνει το χάσμα ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αφού ο πληθωρισμός των φτωχών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των πλουσίων. Η άνοδος των τιμών εξαιτίας του πληθωρισμού, σε ήδη υπάρχουσες αυξημένες τιμές σε συγκεκριμένους κλάδους προϊόντων διαβίωσης, μεγιστοποιεί τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη αδυνατίζει τα εισοδήματα και κατά συνέπεια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

 

 

Εάν ωστόσο περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, θα διαπιστώσουμε ότι παρά την αξιοσημείωτη μείωση του πληθωρισμού στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5 τον Μάιο του 2022 (με στοιχεία της Eurostat) ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυμάνθηκε τον ίδιο μήνα στο 6,1%, στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού εμφανίζει ισχυρή ανθεκτικότητα στο 12,5% από 13,5% τον Απρίλιο, στην κατηγορία υπηρεσιών στο 5,0% και στην ενέργεια -1,7% από 2,4% τον Απρίλιο του 2023.

Οσον αφορά τώρα τον δομικό πληθωρισμό, εξαιρουμένων τροφίμων και καυσίμων, αυτός τον Μάιο 2023 μειώθηκε στο 5,3% από 5,5%. Το συμπέρασμα είναι ότι παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού ο δείκτης τιμών καταναλωτή συνεχίζει να είναι υψηλός και ανοίγει ως εκ τούτου ένας διάλογος σχετικά με τη μείωση του συνολικού επιπέδου τιμών και πώς αυτό θα επιτευχθεί. Η αλήθεια είναι ότι για να επιτύχουμε πραγματική μείωση και επαναφορά στα πρότερα επίπεδα τιμών, θα πρέπει ο ρυθμός πληθωρισμού να μηδενιστεί και βεβαίως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, συνιστούν αποτρεπτικούς παράγοντες επίλυσης του προβλήματος. Παρά τις επαναλαμβανόμενες από την άλλη αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed για τιθάσευση του πληθωρισμού, οι φόβοι για τα επίμονα χαρακτηριστικά αυτού του τύπου πληθωρισμού είναι υπαρκτοί. Είναι βέβαιο ότι η επισταμένη μελέτη συνολικά της αγοράς εργασίας και της οικονομικής δραστηριότητας που συντελείται στη χώρα μας θα βοηθούσε σημαντικά στην απάλυνση της δύσκολης αυτής πληθωριστικής εξίσωσης.

Στην αντιμετώπιση, βεβαίως, του πληθωριστικού φαινομένου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και δύο άλλοι σημαντικοί παράγοντες: αφενός η πτώση της αγοραστικής ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών, που είναι πιθανόν να επιφέρει επιπτώσεις στον τζίρο και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε αναθεώρηση της εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής των επιχειρήσεων λιανικής, και αφετέρου ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου σε επίπεδο τιμών και προσφορών που παρατηρείται καθημερινά στο πεδίο μάχης της λιανικής, κάτι που πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών λόγω απώλειας μεριδίων της αγοράς, ώστε να καταστούν τα προϊόντα ελκυστικότερα στο καταναλωτικό κοινό και συμφερότερα για αγορά σε σχέση με άλλα αντίστοιχων ανταγωνιστριών εταιρειών.

* Ο κ. Αντώνης Ζαΐρης είναι αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Κύπρο, μέλος της Ενωσης Αμερικανών Οικονομολόγων (ΑΕΑ) και premium digital member του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF).

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum