| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 24/03/2023

 

 

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η UBS συμφώνησε τελικά να εξαγοράσει την Credit Suisse. Χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης της Ελβετίας για να ολοκληρωθεί το ντιλ, προκειμένου να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας με στόχο να αποτραπεί εξάπλωση κρίσης στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά αν οι κινήσεις αυτές έπιασαν τόπο ή κατά πόσο βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 

 

Ο φόβος είναι διάχυτος με τις μνήμες να είναι ακόμη νωπές από το 2008. Το θρίλερ των ελβετικών τραπεζών προηγήθηκε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Αν και οι αιτίες πίσω από τα προβλήματα των δύο τραπεζών είναι διαφορετικά, αναπόφευκτα όλοι θυμήθηκαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers. Η κατάρρευσή της, τότε προκάλεσε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό «τσουνάμι», που παρέσυρε τράπεζες, χρεόγραφα, επιχειρήσεις και εκατομμύρια απλούς επενδυτές παγκοσμίως. Και αυτό που κρατάμε είναι ότι από εκείνη την χρηματοπιστωτική κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν έχει συνέλθει πλήρως.

Μπορεί επομένως το εφιαλτικό σκηνικό να επαναληφθεί; Τα σημάδια σήμερα προκαλούν ανησυχία. Αν και μια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί, τουλάχιστον, όμως δεν θα έχει την ίδια μορφή. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι φαίνεται να συμφωνούν πως οι συνθήκες είναι διαφορετικές σήμερα και ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι το γεγονός πως ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά σταθερός πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί, με τα επιτόκια να παραμένουν πολύ χαμηλά για να τον αντιμετωπίσουν. 

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι πως κρίση της Credit Suisse γρήγορα μετατράπηκε από κεφαλαιακή σε μια κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξίσου απρόβλεπτο, καθώς μπροστά μας μπορεί να μην έχουμε το κουφάρι μιας νέας Lehman Brothers, αλλά να έχουμε μια καταρρακωμένη τραπεζική και μετοχική εμπιστοσύνη.

Και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς ήδη οι περισσότερες οικονομίες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς κλυδωνισμούς απόρροια της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Tα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα καταστούν εξαιρετικά δύσκολα.

Κάθε νέα αστάθεια βάζει νέα εμπόδια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η οικονομική ανασφάλεια. Μια νέα τραπεζική καταιγίδα θα μπορούσε να βάλει σε νέες περιπέτειες το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με εύλογες συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία. Το 2023 δεν είναι 2008. Μπορεί να γίνει όμως εξίσου τρομακτικό.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum