| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 25/01/2023

 

 
 

Τουλάχιστον 15-20 απάτες – πυραμίδα με, υποτίθεται, επικερδείς επενδύσεις σε πετρελαιοειδή και χρηματοοικονομικά προϊόντα ή με διαδικτυακές συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, με χιλιάδες θύματα και απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ., τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τις δικαστικές Αρχές κάθε χρόνο.

 

Τα θύματα των απατών εμφανίζονται ξαφνικά ως τάχα διαχειριστές φορτίων καυσίμων από την Ολλανδία μέχρι το Ντουμπάι, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για την παράνομη δράση 54χρονου επιχειρηματία.

Κι ακόμη ως ηλεκτρονικοί κάτοχοι μεγάλων ποσοτήτων bitcoin ή να συμμετέχουν και σε άλλες επισφαλείς αλλά και ανύπαρκτες συναλλαγές. Με το δέλεαρ ελκυστικών υπεραποδόσεων, με δημιουργία επίπλαστου κλίματος εμπιστοσύνης, με χρήση πλαστών εγγράφων και μέσω ενός κύκλου θολών συναλλαγών που προκαλούν απώλειες τεράστιων περιουσιακών στοιχείων κι απόγνωση σε τεράστιο αριθμό θυμάτων.

Με τους μεγαλοεπενδυτές που υπόσχονταν διαρκή κέρδη και συσσώρευαν κεφάλαια εύπιστων πολιτών να δηλώνουν αιφνιδιαστικά… δυσχέρειες με επίκληση του κορωνοϊού, του Brexit, δεσμεύσεων αόρατων κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Πρόκειται για «κανόνια» που τινάζουν χιλιάδες νοικοκυριά στον αέρα και δεν σταματούν να πυροδοτούνται. Με τον κύκλο των απατών αυτής της μορφής διαρκώς να επανατροφοδοτείται. Και έχουν δραματικά πολλές φορές επακόλουθα, όπως η δολοφονία, ύστερα από διαδοχικούς ξυλοδαρμούς, του 47χρονου ασφαλιστή στο Μοσχάτο που είχε παραπλανήσει τουλάχιστον 200-300 πελάτες του ή οι αυτοχειρίες πολλών εξαπατημένων που χάνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αδυναμία των ελεγκτικών Αρχών να περιορίσουν τη δράση των ψευτοεπενδυτών, οι οποίοι επανέρχονται δριμύτεροι.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εταιρεία του 54χρονου με τα πολυτελή γραφεία στη Γλυφάδα που είχε εξαπατήσει περίπου 200 επιχειρηματίες, γιατρούς με επενδύσεις στον χώρο των πετρελαιοειδών είχαν ελέγξει την τελευταία δεκαετία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΣΔΟΕ, ενώ υπήρχε και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του το 2021 από την Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος.

Εντούτοις δεν είχε περιοριστεί η δραστηριότητά του κι ο ίδιος είχε προχωρήσει σε άνοιγμα νέων γραφείων και νέα επενδυτική δραστηριότητα. Είχε αποδώσει δε στην ΕΛ.ΑΣ. «υπερβολικό ζήλο να τον κατηγορήσει αναιτιολόγητα». Κι αυτό ενώ οι απώλειες των πελατών του υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

Η τραγική υπόθεση με τον απαγχονισμό του 50χρονου ασφαλιστή στο Μοσχάτο που αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια από 47χρονη πελάτισσά του είναι ενδεικτική των τεράστιων προβλημάτων και παρενεργειών από τέτοιου είδους απάτες.

Ο 50χρονος φέρεται, σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο, να είχε καταχραστεί περίπου 17 εκατ. ευρώ από δεκάδες πελάτες του, αρχικά με πώληση περίπου 200 κλαπέντων ΙΧ από εταιρείες leasing όπως και, υποτίθεται, κερδοφόρες επενδύσεις – με τόκους άνω του 10%-20% ετησίως – στον χώρο των πετρελαιοειδών, με τις τιμές του αργού, του μπρεντ κ.λπ., κι ακολούθως με ηλεκτρονικά τζογαρίσματα με κρυπτονομίσματα και χρηματοοικονομικά προϊόντα σε κυπριακό διαδικτυακό τόπο ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Οπως σημειώνεται στο Διαδίκτυο, «πρόκειται για έναν παγκόσμιο όμιλο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων που λειτουργεί εσωτερικές πλατφόρμες συναλλαγών βασισμένες στην τεχνολογία. Προσφέρει στους πελάτες διάφορα συναλλακτικά προϊόντα, όπως τα Συμβόλαια επί Διαφοράς (CFD) και συναλλαγές μετοχών, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουμε πράξεις επί προθεσμία. Η εν λόγω πλατφόρμα διαθέτει περίοπτη θέση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (σύμβολο: PLUS) και είναι μέρος του δείκτη FTSE 250».

Όμως ίσως το δέλεαρ των υψηλών αποδόσεων ή και η άγνοια που εκμεταλλευόταν ο 50χρονος δεν επέτρεπε στα θύματα να δουν ότι στον ίδιο διαδικτυακό τόπο σημειωνόταν ότι «το 79% των λογαριασμών των ιδιωτών επενδυτών υφίσταται απώλειες κεφαλαίων όταν πραγματοποιούνται συναλλαγές μέσω CFD με τον συγκεκριμένο πάροχο. Θα πρέπει να αξιολογήσετε αν κατανοείτε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβάσεις CFD και αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά στον υψηλό κίνδυνο απώλειας των κεφαλαίων σας».

Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα να επισημαίνουν τους πολλαπλούς κινδύνους αυτών των νόμιμων και παράνομων ιστοτόπων ηλεκτρονικών συναλλαγών, με ιδιώτες να «πωλούν» σχετικές γνώσεις και μεσιτεία για τη διαχείρισή τους.

Η έρευνα

Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν από τη σημαντική έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας για δεκάδες περιπτώσεις απάτης – τα απολεσθέντα ποσά υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο 54χρονος, που κι αυτός έπαιζε με τις τιμές του μπρεντ και του αργού στην επονομαζόμενη «εξισορροπητική κερδοσκοπία», φαίνεται την τελευταία 15ετία να αναφέρει στους πελάτες του ότι είναι μόνιμοι κάτοχοι μιας μεγάλης ποσότητας βαρελιών πετρελαίου (ο αριθμός των βαρελιών εξαρτάτο από τα χρήματα που δίνονταν) που βρίσκονταν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με απόδοση των συναλλαγών της τάξης του 10%-15% ετησίως, με άμεση απόδοση των κερδών κ.λπ. Υστερα από ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (φαίνεται να ανακάλυψε ότι το γραφείο του δεν είχε σχετική άδεια κι επιβλήθηκε μικρό πρόστιμο) μετέφερε τα γραφεία του στη Σκωτία.

Στις αρχές του 2021 έστειλε επιστολή στους άτυχους πελάτες του, όπου μνημόνευε ότι θα υπάρξει δυσπραγία στις συναλλαγές του. Με διαδοχικές επικλήσεις της επιδημίας, της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και «προβληματικών επενδύσεων» στο Κατάρ. Οταν προσφάτως απεγνωσμένοι πελάτες τού ζήτησαν να τους δώσει το 7%-8% του αρχικού κεφαλαίου τους, εκείνος φέρεται ν’ αρνήθηκε.

Δραματικό τέλος

Παρόμοιες υποθέσεις έχουν αποκαλυφθεί παλαιότερα, με πρωταγωνιστή 50χρονο οικονομικό σύμβουλο και με τουλάχιστον 30 θύματα (ανάμεσά τους επιχειρηματίες, στελέχη πανεπιστημίων, γιατροί και άλλοι ιδιώτες) που έχασαν ποσά της τάξης των 5 εκατ. ευρώ. Ο 45χρονος δήλωνε ότι διέθετε μια μαθηματική μέθοδο για να προβλέπει την ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, έτσι ώστε με αντίστοιχα πονταρίσματα την κατάλληλη στιγμή να δίνει καθαρό κέρδος της τάξεως του 2% μηνιαίως.

Μάλιστα, χρησιμοποιούσε ως κράχτη έναν αναλυτή οικονομικών θεμάτων με τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ακόμη η δραματική υπόθεση του Μοσχάτου έχει ομοιότητες με την πολυετή «πυραμίδα» που προσεγγίζει τα 10-15 εκατ. ευρώ, με πρωταγωνιστή έναν 63χρονο που έθεσε τέλος στη ζωή του στις 28 Ιουλίου 2015 μέσα σε μικρό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών γερμανικής εταιρείας στην οδό Φυλής.

Ο 63χρονος υποστήριζε ότι προχωρούσε σε υπεραποδοτικές επενδύσεις σε γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών που υποτίθεται ότι έπαιρνε τεράστια έργα στην Ελλάδα σε δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, ιδιωτικές κλινικές, αθλητικές εγκαταστάσεις.

*πρώτη δημοσίευση: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum