| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 23/08/2023

 

 

Τα σημάδια αλλά και οι προειδοποιήσεις πως η ύφεση μας χτυπά την πόρτα υπάρχουν εδώ και καιρό. Στα τέλη του 2022, σημαντικοί διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

 

 

Σύμφωνα με οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σε έκθεση του ΟΟΣΑ το 2023 η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί κατά 2,2%. Η πρόβλεψη αυτή φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αν δούμε τι γίνεται σε ολόκληρο κόσμο αντιλαμβανόμαστε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Ακόμη και γερές οικονομίες, όπως για παράδειγμα της Ολλανδίας στροβιλίζονται. Η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθώντας μια ανάλογη πορεία του πρώτου. Και είναι πιθανόν πως και το τρίτο τρίμηνο αρνητικό θα είναι το πρόσημο. Παρόμοια, δυστυχώς, είναι η κατάσταση στις περισσότερες χώρες ακόμη και στην Κίνα.

Και φυσικά αυτό αφορά και την Κύπρο, η οποία προς το παρόν μπορεί να γλύτωσε το πλην, ωστόσο, όμως ο αριθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, με αρνητικό, μάλιστα, ορίζοντα. Το πού θα καταλήξουμε θα φανεί το επόμενο διάστημα, όμως τα περιθώρια που έχουμε είναι λίγα. Και, δυστυχώς, τα μέτρα αντίδρασης είναι λίγα.

Στο μεταξύ, αυτό που κάνουμε είναι ότι και οι υπόλοιποι, δηλαδή να σφίγγουμε το ζωνάρι. Μειώνουμε τις καταναλωτικές μας δαπάνες, εκνευριζόμαστε με τις δόσεις των δανείων μου που, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ανέβηκαν και αποφεύγουμε κάθε περιττό έξοδο. Ακόμη και νοικοκυριά που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο προβλήματα, έχουν περιοριστεί έχοντας κατά νου πως δεν είναι καιρός για ανοίγματα γιατί «ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει».

Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν δείχνουν φως στο τούνελ. Η αύξηση των επιτοκίων προς το παρόν δεν έχει οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Και επειδή οι οικονομίες έχουν γίνει πιο διασυνδεδεμένες, η αλληλεξάρτησή τους έχει ως αποτέλεσμα ένα πληθωριστικό πρόβλημα που υπάρχει σε μια περιοχή να απλώνεται πιο εύκολα σε όλο τον κόσμο. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα της Ολλανδίας ή της Ελλάδας γίνεται και δικό της Κύπρου.

Επομένως, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά. Το κόστος ζωής ανεβαίνει οι καταναλωτικές δαπάνες μειώνονται και ο πληθωρισμός αντί να πέσει παραμένει στα ύψη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.

Είναι εύκολο να λέμε πως η κρίση δεν θα μας αγγίξει. Το είπαμε και άλλες φορές στο παρελθόν και όλοι θυμόμαστε που καταλήξαμε. «Κούρεμα», κλείσιμο μιας τράπεζας και μια βαθιά οικονομική κρίση.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum