| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 03/05/2023

 

 

Η Τουρκία, λένε όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τα όσα διακηρύσσονται αλλά και γίνονται από τουρκικής πλευράς,  διανύει προεκλογική περίοδο και πως «επιτρέπονται»… υπερβολές. Ως να είχε ποτέ άλλη προσέγγιση η Άγκυρα. Αυτά λέγονται ενώ την ίδια ώρα, ως γνωστό, προεκλογική περίοδο διανύει και η Ελλάδα, αλλά δεν ακούστηκαν από πλευράς της  ρητορικές εξάρσεις και μαξιμαλιστικές θέσεις. Για την ακρίβεια στον ελλαδικό χώρο, η εκλογική ατζέντα δεν περιλαμβάνει τα εθνικά θέματα.

 

 

Δεν προσθέτουν προφανώς τα ζητήματα αυτά οτιδήποτε στο κυνήγι των ψήφων. Άλλωστε τα τρία μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να έχουν να χωρίσουν και πολλά στα εθνικά θέματα καθώς εν πολλοίς ταυτίζονται. Η πολιτική ατζέντα, που καθορίζεται από το πολιτικό σύστημα και τα συστημικά ΜΜΕ αναλώνεται, σε αυτή τη φάση στον Γεωργούλη, την Καϊλή και σε άλλα συναφή ζητήματα. Κι όλα αυτά ενώ είναι σαφές πως όταν Ελλάδα και Τουρκία εισέλθουν σε «πολιτική κανονικότητα», μετεκλογικά, οι Αμερικανοί θα επανέλθουν για να προωθεί μια συμφωνία πακέτο και να διασφαλιστεί η συνέχεια στο τοπίο των «ήρεμων νερών», που παρακολουθούμε σήμερα. Όλα αυτά τροφοδοτούν τις ψευδαισθήσεις της  ελλαδικής ελίτ, η οποία θεωρεί πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ και τη συμβολή των Βρυξελλών, η «διπλωματία των σεισμών» θα έχει και συνέχεια και αποτέλεσμα. Η «συνέχεια» και «το αποτέλεσμα»,  θα εξαρτηθούν πρωτίστως από τη διάθεση της Αθήνας, της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, να προσαρμοστεί στις τουρκικές αξιώσεις. Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία παρά ότι θέλει να… παίξει με «τη νέα εποχή», τα χαριεντίσματα, δεν κάνει πίσω από τις πάγιες διεκδικήσεις και αξιώσεις της. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε σε δηλώσεις του πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν». Πρόσθεσε δε πως «συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε "τον παραβιάσατε"…» Η «απλοϊκή» περιγραφή του Τσαβούσουγλου είναι όλη η ουσία. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Οι «γκρίζες ζώνες», που βαθμηδόν εντάσσονται σε ατζέντα διαπραγματεύσεων, παραμένουν στο τραπέζι. Και το ζήτημα για την κατοχική δύναμη είναι κατά πόσο αυτά που διεκδικεί διά της έντασης, θα μπορέσει να τα εξασφαλίσει με τα «ήρεμα νερά».

Κώστας Βενιζέλος (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum