| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 07/06/2023

 

 

Αρκούσε μια και μόνο εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα για δημοτικές εκλογές, για να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό εκλογικό τοπίο στην Ισπανία μέσα σε ένα μόνο βράδυ. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια καταποντίστηκαν, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα εκτόξευσε τα ποσοστά του, οι αριστεροί Podemos κατέρρευσαν με αρκετούς αναλυτές να λένε πως εξαφανίστηκαν, το ίδιο και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos. Αντίθετα, άνοδο και μάλιστα σημαντική είχε το ακροδεξιό Vox.

 

 

Χωρίς να έχει και πολλές επιλογές, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουλίου, περίπου τεσσερισήμισι μήνες πριν από την ημερομηνία που θα στήνονταν κανονικά οι κάλπες. Ο πολιτικός χάρτης της Ισπανίας, όπως προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου δείχνει σε μεγάλο βαθμό πως θα μοιάζει και αυτός που θα προκύψει τον ερχόμενο μήνα.

Ήδη οι Ciudadanos ανακοίνωσαν πως δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές. Οι Podemos που κάποτε είχαν καταστεί σύμβολο του προοδευτισμού, μπροστάρηδες στους αγώνες για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων θα δουν την εκλογική τους δύναμη να μειώνεται ακόμη περισσότερο. Οι Σοσιαλιστές με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με πολύ λιγότερους βουλευτές από ότι έχουν σήμερα, ενώ αντίθετα Λαϊκό Κόμμα και Vox θα έχουν κάθε λόγο για να πανηγυρίζουν.

Είναι πολύ πιθανόν πως ο Πέδρο Σάντσεθ θα παίξει το χαρτί του ακροδεξιού κινδύνου, μιλώντας για το ενδεχόμενο ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος να συμμαχήσει με τον Σαντιάγο Αμπασκάλ του Vox. Κάποτε αυτή θα ήταν μια καλή τακτική για να χαρίσει τη νίκη ή έστω για να ανεβάσει τα ποσοστά ενός κόμματος. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να δουλέψει.
Ο μπαμπούλας της ακροδεξιάς και της συμμαχίας μαζί της δεν τρομάζουν πλέον.

Όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και πουθενά αλλού. Και πώς να συμβεί αυτό όταν σε πολλές χώρες η ακροδεξιά συμμετέχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και στηρίζει κόμματα, δράσεις και πολιτικές. Τα ακροδεξιά κόμματα σε μεγάλο βαθμό έχουν αποβάλει το στίγμα που κουβαλούσαν ως πρόσφατα, ενώ οι ιδέες και οι θέσεις τους όχι μόνο είναι ανεκτές αλλά επηρεάζουν και τα λεγόμενα δημοκρατικά κόμματα.

Η επέλαση της ακροδεξιάς είναι μια κανονική πολιτική στροφή και όχι ένα παροδικό φαινόμενο. Αυτό θα επιβεβαιωθεί στις 23 Ιουλίου στην Ισπανία αλλά και στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. 

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum