| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 10/03/2023

 

 

Η Κίνα παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο απορρίφθηκε από το Κίεβο, αλλά επίσης από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Μάλιστα, οι Αμερικανοί βλέπουν πίσω από αυτό πιθανούς μελλοντικούς σχεδιασμούς για μία εισβολή στην Ταϊβάν.

 

 

Το κινεζικό σχέδιο καταδικάζει το «ψυχροπολεμικό κλίμα», ορολογία πίσω από την οποία βρίσκεται το αίτημα οι δυτικές χώρες να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.

Σίγουρα ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν οικονομικά αλλά και στρατιωτικά την Ουκρανία, ώστε να αποτρέψουν μια αλλαγή του status quo στην ασφάλεια των συμμάχων τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αμερικανοί αναλυτές δεν κρύβουν ότι αυτή η στάση είναι μία προειδοποίηση και για την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στην Ασία ώστε να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη εισβολή της στην Ταϊβάν. Ηδη ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους με τις Φιλιππίνες, ως μια στρατηγική βάση από την οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τον επεκτατισμό της Κίνας.

Στο ειρηνευτικό της σχέδιο, η Κίνα καταδικάζει επίσης τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως μονομερείς και παράνομες, δείχνοντας την οδό των Ηνωμένων Εθνών, όπου όμως η Ρωσία (και η ίδια) έχουν δικαίωμα βέτο. Επίσης, τονίζει την ανάγκη να διατηρηθούν σταθερές οι βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες. Διότι ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος», τον οποίο θέλει να αποφύγει η Κίνα καθώς πλήττει τα μερκαντιλιστικά της συμφέροντα παγκοσμίως, είναι οικονομικός. Αυτός βέβαια δεν έχει κύριο στόχο την Κίνα, καθώς είναι αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αποφασιστικότητας της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να προμηθευτεί φθηνότερα τη ρωσική ενέργεια την έχει τοποθετήσει απέναντι στη Δύση.

ADVERTISING

Σε αυτή τη σύγκρουση, όχι μόνο οικονομικών αλλά και στρατηγικών συμφερόντων, προστίθεται η υπάρχουσα διακομματική αποφασιστικότητα στην Ουάσιγκτον να μειωθεί η εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα και να ενταθεί ο ανταγωνισμός μαζί της για την οικονομική επιρροή στον υπόλοιπο κόσμο. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δείχνουν μια σπάνια ενότητα στο θέμα, με πρώτο στόχο την απεξάρτηση των ΗΠΑ από τις στρατηγικά σημαντικές εφοδιαστικές της αλυσίδες.

Και σε αυτό το πεδίο η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απειλή, καθώς θεωρεί ότι επιχειρούν να σταματήσουν την τεχνολογική και οικονομική της άνοδο. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατηγορεί ανοιχτά τους Αμερικανούς για περικύκλωση και προσπάθεια καταστολής της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του.

Κι ενώ με το ειρηνευτικό του σχέδιο για την Ουκρανία επιχειρεί να σταματήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση, που θα στοιχίσει στα κινεζικά οικονομικά συμφέροντα, πίσω από αυτό η Ουάσιγκτον βλέπει την προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες όχι μόνο για την κινεζική οικονομία, αλλά και για την κινεζική στρατιωτική ισχύ και τον αναθεωρητισμό έναντι της Ταϊβάν.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum