| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 10/03/2023

 

 

Οι πρώτες οικονομικές επιπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Η χρηματιστηριακή αγορά ως προεξοφλητικός μηχανισμός αρνητικών γεγονότων, άρχισε ήδη να αποτιμά τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στα Τέμπη.

 

 

Σε μια μέρα, τη Δευτέρα, που η υπόλοιπη Ευρώπη απολάμβανε μια ήπια άνοδο, με ανοιξιάτικη ανεμελιά, η ελληνική χρηματαγορά μετρούσε τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας, διαχειριζόμενη τη σκληρή επικαιρότητα των ημερών. Αλλωστε το βασικό πολιτικό σενάριο στο οποίο είχε βασιστεί σε μεγάλο ποσοστό η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος του προηγούμενου διαστήματος (11 συνεχείς εβδομάδες ανόδου) ήταν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά θα κατορθώσει να έχει ικανοποιητική αυτοδυναμία, πιθανότατα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ώστε να μην αλλάξει η οικονομική πολιτική της χώρας. Πλέον αυτό το σενάριο, με το τραγικό δυστύχημα να παραμένει «ζεστό» στην επικαιρότητα, θεωρείται λιγότερο πιθανό από τους επενδυτές.

Το πολιτικό ρίσκο ανεβαίνει απότομα και επηρεάζει την ελληνική οικονομία. Το θέμα είναι για πόσο και με ποιες επιπτώσεις στην πορεία της. Αλλά μιας τάξεως ζημιά θεωρείται ήδη βέβαιη. Τα καλά θεμελιώδη των μεγάλων εισηγμένων ελληνικών εταιρειών, που «έτρεχαν» με ιλιγγιώδεις ανοδικούς ρυθμούς το τελευταίο τρίμηνο, δεν άλλαξαν. Αλλά το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν και στο οποίο είχαν βασιστεί οι καλές εκτιμήσεις για την πορεία τους έχει διασαλευτεί. Το βάθος, η έκταση αυτής της ζημιάς και το διάστημα που θα χτυπήσει συνολικά την ελληνική οικονομία είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Αλλά μια σειρά από βραχυχρόνιες επιπτώσεις πρόκειται να υπάρξουν.

Ηδη ο μεγάλος τζίρος στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα προϊδέαζε για πτώση με βάθος. Σενάριο που ενισχύεται εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πρωτοστάτησαν στις πωλήσεις μετοχών ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Στο ίδιο μήκος κύματος τίθενται υπό αμφισβήτηση άλλα γεγονότα. Για παράδειγμα, η αναβάθμιση της οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS, στις 10 Μαρτίου, η οποία μέχρι πριν από μερικές ημέρες θεωρούνταν ως απόλυτα βέβαιη. Θεωρούνταν ένα από τα όπλα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα και στην προσδοκία προσέλκυσης ακόμα καλύτερης ποιότητας επενδυτικών κεφαλαίων, ενόψει των εκλογών.

Στο γενικότερο πλαίσιο δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα επηρεαστούν επενδυτικές αποφάσεις, για σχέδια που ετοιμάζονταν να μπουν σε πλήρη ανάπτυξη το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προβληματισμό ορισμένων και απόφαση μετάθεσης των σχεδίων για άλλους.

Επιπλέον αλλάζουν τα προεκλογικά διλήμματα που σχετίζονται με την οικονομία. Η κυβέρνηση πλέον είναι δύσκολο να επικαλεστεί το έργο ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού του κράτους. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο έργο σε αυτούς τους τομείς στη δική του διακυβέρνηση. Αν δε επιλέξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ενίσχυση και πολιτική εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων, τότε μια ζημιά όχι ακριβώς επιπέδου 2008, αλλά υπολογίσιμη με τα σημερινά δεδομένα θα υπάρξει, ενισχύοντας την αντισυστημική ψήφο και την αστάθεια στην οικονομία.

Είναι ξεκάθαρο ότι σε όλο αυτό το βαρύ σκηνικό μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα προεκλογικά πρέπει να προστατευτεί η ήδη χτυπημένη από την έκταση των ευθυνών του τραγικού δυστυχήματος οικονομία.

Νίκος Φιλιππίδης (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum