| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 14/07/2023

 

 

Ευτυχώς, µέχρι στιγμής, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές αποφεύχθηκαν. Οχι ότι δεν ξεκίνησαν αλλά προφανώς τα προηγούμενα χρόνια έγινε καλή δουλειά στην πολιτική προστασία και οι φωτιές δεν εξαπλώθηκαν τόσο ώστε να απειλήσουν ζωές, περιουσίες και μεγάλη έκταση δάσους.

 

 

Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι όταν το κράτος κάνει δουλειά σε βάθος, τα αποτελέσματα αργούν, αλλά στο τέλος αποδεικνύονται ευεργετικά και διατηρούνται στον χρόνο. Το σημειώνουμε αυτό, διότι μόλις ανέλαβε ο πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης υπήρξαν πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις και ακούστηκε η συνήθης γκρίνια «τι μας τον έφεραν αυτόν εδώ;» και άλλα ανήκουστα όπως «ακόμα και τον εκπρόσωπο από την ομογένεια, [ο Κυριάκος Μητσοτάκης] επέλεξε να βάλει έναν Κύπριο, τον κ. Στυλιανίδη. Κάπου διάβασα, “νατουραλιζέ ομογενής”» (Αλέξης Τσίπρας, Κόντρα 28.4.2023). Εκ του πρώτου συμπεράσματος συνάγεται ένα δεύτερο. Οταν μια κυβέρνηση κάνει μπαλώματα, για να ακούγεται στα πρωινάδικα, τα αποτελέσματα είναι στην καλύτερη περίπτωση τραγέλαφος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε και τα δύο. Από τη μια μεριά έκανε υποδομές και μηχανισμούς, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αναπόφευκτες –λόγω της κλιματικής αλλαγής– καταστροφές. Από την άλλη μεριά ψήφισε νομοθετήματα που οσονούπω θα απο-δειχθούν τραγέλαφος.

Η προ δύο εβδομάδων πυρκαγιά στη Σάμο ξεκίνησε από μια ηλικιωμένη 77 χρόνων, η οποία φέρεται να επιχείρησε να κάψει μία σφηκοφωλιά με οινόπνευμα και η φωτιά τής ξέφυγε. Για την πυρκαγιά στην Εύβοια, συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου ένας 75χρονος που εντοπίστηκε να «καπνίζει» μελίσσια στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε το μέτωπο. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Το πρόβλημα εδώ είναι ο νομοθετικός λαϊκισμός τον οποίο χρησιμοποίησε με ιδιαίτερη θέρμη η προηγούμενη κυβέρνηση και έκανε τον εμπρησμό εξ αμελείας κακούργημα. Θα δούμε λοιπόν μια 77χρονη κι έναν 75χρονο να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στον εισαγγελέα, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα κακουργήματα; Μάλλον όχι, διότι –πιθανότατα– οι αστυνομικοί θα έχουν περισσότερο μυαλό και θα καταλάβουν τη γελοιότητα να περάσουν χειροπέδες σε ηλικιωμένους. Ετσι, διά της παράβασης καθήκοντος θα αποφευχθεί η γελοιότητα ενός ανόητου νόμου. Μετά απομένει το ερώτημα τι θα κάνει το κακουργοδικείο. Θα τιμωρήσει με 8-15 χρόνια κάθειρξη τον γέροντα και τη γερόντισσα για να ξαναδούν τα εγγόνια τους όταν θα είναι 90 χρόνων; Πιθανότατα, για να αποδειχθεί ότι κάθε λαϊκισμός καταλήγει σε τραγέλαφο.

Πάσχος Μανδραβέλης (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum