| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 20/02/2023

 

 

Η μια μελέτη μετά την άλλη έρχεται να υποστηρίξει, αυτό που ήδη χιλιάδες ασθενείς ξέρουν από πρώτο χέρι, ότι δηλαδή η Covid-19 δεν είναι μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Πλέον, γνωρίζουμε πως πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν βλάβες και σε άλλα όργανα, ενώ οι συνέπειες της ασθένειας μπορεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό, μετά την αρχική εκδήλωσή της.

 

 

Ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια, οι χρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι πολύ πιο γνώριμες και η μακρά Covid (long Covid) έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από ηγέτες κρατών και από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί και αρκετοί παράγοντες κινδύνου όπως, το φύλο (σχεδόν δύο στους τρεις ασθενείς με μακρά Covid-19 είναι γυναίκες), η ηλικία και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Όπως φαίνεται η μακρά Covid είναι μια από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας των περισσότερων χωρών. Τα δύο τρίτα των ασθενών, σύμφωνα με στοιχεία δεν επιστρέφουν στην κατάσταση της υγείας που είχαν πριν νοσήσουν. Ορισμένοι λένε πως δεν βλέπουν καν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου και πως συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Επίσης, παρά τις όποιες προόδους, η μακρά Covid εξακολουθεί να στερείται καθολικού κλινικού ορισμού και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο τυποποιημένο πρωτόκολλο διάγνωσης, ούτε ευρύτερη συμφωνία ως προς κάποια πιθανά συμπτώματα.

Long Covid σημαίνει αυξημένες νοσηλείες, περισσότερες επισκέψεις σε γιατρούς, θεραπείες και φάρμακα. Σημαίνει, επιπλέον επαγρύπνηση και μεγαλύτερη ανάγκη να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα ενδεχομένως πολλών παθήσεων ταυτόχρονα. Ένας καρκινοπαθής για παράδειγμα που εκτός από τον καρκίνο, δεν έχει αναρρώσει από την Covid ενώ επιπρόσθετα πάσχει και από διαβήτη, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλός ασθενής. 

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα υγείας. Ελλείψεις κλινών, υποστελέχωση, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες. H μετά την πανδημία εποχή κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Οι λίστες αναμονής για αποκατάσταση και θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις είναι τεράστιες. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, πως αν δεν ληφθούν μέτρα, η long Covid θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. 

Προτεραιότητα για όλους πρέπει να είναι πλέον η θωράκιση της δημόσιας υγείας. Για αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και για τις προκλήσεις που μας περιμένουν στο μέλλον. Καλύτερη υγεία σημαίνει καλύτερη ζωή για όλους.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum