| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 26/06/2023

 

 

Η Ελλάδα για μια σειρά από λόγους έχει βρεθεί στην καλή πλευρά των οικονομιών που ανάρρωσαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στους πιο σκληρούς δείκτες. Αυτούς των αγορών. Το γεγονός ότι όλες οι εκδόσεις ελληνικού χρέους (έντοκα γραμμάτια) έως ενός έτους έχουν επιτόκιο μικρότερο των αντίστοιχων γερμανικών είναι μια στρέβλωση της εποχής, αλλά είναι και μια πραγματικότητα. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι το ελληνικό επιτόκιο για διάρκεια 3 μηνών κινείται στην περιοχή του 3%, όταν το αντίστοιχο γερμανικό είναι στο 3,2%. Αντίστοιχα, στα έντοκα γραμμάτια ενός έτους το ελληνικό επιτόκιο είναι στο 3,2%, όταν το γερμανικό φτάνει το 3,5%!

 

 

Επίσης, γεγονός είναι ότι το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται στο 3,7% όταν το αντίστοιχο ιταλικό δεκαετές ομόλογο ξεπερνάει το 4% σταθερά εδώ και πολλές εβδομάδες. Αυτό δεν είναι φαινόμενο συγκυριακό. Δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγορές θεωρούν ότι το ελληνικό αξιόχρεο είναι ασφαλέστερο παρά το γεγονός ότι δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, από την Ιταλία που την έχει. Την ίδια στιγμή το γαλλικό δεκαετές διαπραγματεύεται στην περιοχή του 3%. Εκεί λίγο πιο πάνω βρίσκεται το ελληνικό δεκαετές. Δεν υπάρχει πλέον το χάσμα που παρατηρούνταν για σχεδόν μία δεκαπενταετία.

Γενικά, η εικόνα της τιμολόγησης του ελληνικού χρέους από τις αγορές δείχνει ότι ήδη η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε αυτό που θα αποκαλούσαμε, ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Προφανώς δεν λύσαμε όλα τα προβλήματά μας.

Το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου φτάνει στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα 5,6 δισ. ευρώ. Είναι ωστόσο και αυτό μειωμένο κατά 3 δισ. σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές κυρίως ενεργειακών προϊόντων μειώνονται. Οι εξαγωγές αυξάνονται. Χωρίς τα καύσιμα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν τους πρώτους 4 μήνες του έτους κατά 8,4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1%. Οι τουριστικές αφίξεις, παρά την γκρίνια μας και την προσπάθεια πολλών να κερδοσκοπήσουν, τρέχουν με ρυθμό +52,5% τους πρώτους λιγότερο τουριστικούς μήνες της χρονιάς. Οι εισπράξεις αυξάνονται επίσης κατά 38%.

Οι κίνδυνοι παραμένουν όμως ολόγυρά μας. Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση έτοιμη να πιάσει δουλειά. Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις, οι πρώτες αλλαγές της νέας περιόδου, πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ενα από τα κυρίαρχα ζητήματα της νέας οικονομικής πολιτικής θα είναι η «μαγική συνταγή», που οι βελτιωμένοι τζίροι και τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, δεν θα οδηγήσουν στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Το είπε ξεκάθαρα τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Με δεδομένο ότι ήδη καταγράφουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην ευρωζώνη, «άτσαλες» και κυρίως αιφνιδιαστικές μισθολογικές αυξήσεις δεν χωρούν. Εχουμε τον χρόνο να το πάμε σιγά σιγά. Ομαλά, μαζί με την ανάπτυξη. Παρατηρούμε, είπε ο Στουρνάρας, για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης, ότι εμφανίζονται πιέσεις για την αναπροσαρμογή της αμοιβής της εργασίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, παρατηρούμε ότι πολλές επιχειρήσεις κατέγραψαν διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους. Αυτοί οι δύο παράγοντες αυτοτροφοδοτούμενης αύξησης του πληθωρισμού, κατέληξε, βρίσκονται ακόμα υπό έλεγχο, ωστόσο «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών». Αν προλάβουμε και αυτό το πρόβλημα, ίσως να έχουμε βρει τη «μαγική οικονομική συνταγή» και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι.

Νίκος Φιλιππίδης (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum