| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 03/03/2023

 

 

Θα είναι το 2023 χρονιά αναστάτωσης και κρίσης στη ΝΑ Μεσόγειο; Διόλου απίθανο. Διότι πρωτίστως, αν η περιοχή αυτή εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, στου οποίου ενεργός και αποτελεσματικός θα είναι ο ρόλος του Ισραήλ, στη Μέση Ανατολή κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους αλλά και δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη, η ενίσχυση περιφερειακών χωρών όπως η Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα και Ισραήλ, αποδυναμώνει ευρασιατικά όνειρα της Ρωσίας, υποβαθμίζει την Τουρκία, ανεξαρτητοποιεί ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύει την ευρωπαϊκή επιρροή στην Αφρική εις βάρος της Κίνας.

 

 

Όλα αυτά είναι κακά νέα για τους Πούτιν, Χι, μουλάδες και κάποια αραβικά καβαλημένα καλάμια.

Ποιά μπορεί έτσι να είναι μια σοβαρή εστία κρίσης στη ΝΑ Μεσόγειο, διόλου ακίνδυνη εξάλλου από πολλές πλευρές;

Η απάντηση είναι η πυρηνική βόμβα του Ιράν. Το δεύτερο σκέλος της απάντησης φέρει το όνομα Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αρκετούς λόγους να επιτεθεί στο Ιράν, με πρώτον και καλύτερο αυτόν της σκλήρυνσης της ιρανικής κυβερνήσεως απέναντι στο λαό της.

Ποια είναι έτσι τα γεγονότα που ελάχιστα γίνονται δημοσίως γνωστά σε μια εποχή όπου λαϊκισμός και αποπληροφόρηση καταρρίπτουν παγκόσμια ρεκόρ στο Διαδίκτυο;

Επαναλαμβανόμενες πληροφορίες, από έγκυρες πηγές, λένε με επιμονή ότι το Ιράν πλησιάζει το όριο που απαιτείται για μια πυρηνική βόμβα. Στο Ισραήλ, οι κορυφαίες δυνάμεις ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Μοσάντ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου, συμμετείχαν σε πέντε μυστικές συζητήσεις για το θέμα.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα, είναι σαφές ότι το Ισραήλ κάνει ένα βήμα μπροστά: Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πραγματοποίησε πέντε μυστικές συζητήσεις για το ιρανικό ζήτημα, στις οποίες αποφασίστηκε να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο της ισραηλινής προετοιμασίας και ετοιμότητας για επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτές τις συζητήσεις συμμετείχε η ελίτ ασφαλείας της χώρας – η οποία περιλαμβάνει τον υπουργό Άμυνας Yoav Galant, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Herzi Halevi, τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και επίσης τις επιχειρησιακές τάξεις των σχετικών μονάδων του ισραηλινού στρατού
Αυτό που προέκυψε στις συναντήσεις αυτές και αυτό που ειπώθηκε επίσης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου είναι ότι αν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις στο Ιράν – το Ισραήλ θα αναγκαστεί να δράσει.

Αυτό εξάλλου το γνωρίζει και ο Έλληνας πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συζητήσεις αυτές έρχονται εν μέσω αναφορών ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε επίπεδο 84%. Εάν φτάσει στο επίπεδο του 90%, το όριο που απαιτείται για μια βόμβα, και το Ισραήλ δεν ενεργήσει – αυτό θα είναι αποδοχή του γεγονότος ότι το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει μια βόμβα, την τελευταία κόκκινη γραμμή για το Ισραήλ.

Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, οι Ισραηλινοί έχουν στείλει μηνύματα στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ σύμφωνα με τα οποία το γεγονός ότι υπάρχει μια «εκρηκτική» πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν είναι στρατιωτικά προετοιμασμένο για οποιαδήποτε ενέργεια (στη Γάζα, τον Αίβανο ή μια βομβιστική επίθεση) – και θα αντιδράσει δυσανάλογα. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ευαίσθητοι και περίπλοκοι και το Ισραήλ προετοιμάζεται για κάθε πιθανότητα.

Δύο ανώτεροι διπλωμάτες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τους στο Bloomberg: «Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αναγνώρισε προσφάτως ότι το Ιράν έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 84%,δηλαδή μόνο 6% λιγότερο από το επίπεδο που απαιτείται για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου». Δεδομένου ότι το 90% είναι το επίπεδο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου, οι Ιρανοί δεν θα μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για εμπλουτισμό για την έρευνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ ο Πούτιν περιμένει την άνοιξη για νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, στη ΝΑ Ευρώπη μπορεί να ανοίξει μια νέα εστία σοβαρής κρίσης. με σοβαρές γεωπολιτικές, ενεργειακές και μεταναστευτικές συνέπειες.

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος (European Busines)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum