| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 21/02/2023

 

 
 

Τουλάχιστον αποκλείσαµε το ενδεχόμενο των εξωγήινων! Τα τέσσερα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συντονισμό με τον Καναδά πάνω από τη Βόρεια Αμερική, θεωρήθηκαν είτε επικίνδυνα για την ασφάλεια της αεροπλοΐας είτε και για την εθνική ασφάλεια – αλλά όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι είναι εξωγήινα.

 

Παραμένουν όμως πολλά ερωτήματα, καθώς οι αμερικανικές αρχές δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για το είδος των αντικειμένων ή την προέλευσή τους. Γνωρίζουμε ότι το πρώτο έμοιαζε περισσότερο με μπαλόνι και ότι υπερίπτατο στα 30 χιλιόμετρα από το έδαφος, πολύ ψηλότερα από τα 10 χιλιόμετρα όπου πετάνε τα εμπορικά αεροσκάφη. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναλυτών, όπως ο Ιαν Μπρέμερ της εταιρείας γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia, ήταν ότι η κατάρριψη του πρώτου μπαλονιού ήταν υπερβολική και ότι η πολιτική κόντρα που ξέσπασε σχετικά με τον χρόνο της ήταν μάλλον φαιδρή.

Στρατιωτικοί αναλυτές διαφωνούν, σημειώνοντας ότι αυτό έπρεπε να είχε καταρριφθεί αμέσως. Γεγονός είναι ότι με το που εμφανίστηκε πάνω από τη Μοντάνα το ζήτημα έγινε πολιτικό – με τους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για αδυναμία, επειδή περίμενε αυτό να βρεθεί πάνω από τον ωκεανό για να το καταρρίψει.

Μετά την κατάρριψη τριών ακόμη μικρότερων αντικειμένων άγνωστης προέλευσης, τα οποία πετούσαν σε ύψος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοΐας, η αξιολόγηση του κινδύνου περιπλέκεται. Και το ζήτημα έχει προστεθεί στη μακρά λίστα των πεδίων έντασης με την Κίνα, με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών να δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να οξυνθεί η γεωπολιτική ένταση.

Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, ήταν κατηγορηματικός: Η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα κατασκοπείας με μπαλόνια μεγάλου υψομέτρου από την εποχή της προεδρίας Τραμπ, αλλά αυτό εντοπίστηκε επί Μπάιντεν. Οπως είπε, τα κατασκοπευτικά μπαλόνια έχουν πετάξει πάνω από δεκάδες χώρες σε διάφορες ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ – με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση μοιράζεται πλέον πληροφορίες και συντονίζει τη δράση της για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των «εναέριων φαινομένων». Από την πλευρά της η Κίνα επιμένει ότι το μπαλόνι ήταν μετεωρολογικό και κατηγορεί τις ΗΠΑ για κατασκοπευτικά μπαλόνια πάνω από το έδαφός της, κάτι που αρνείται η αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτό όμως δεν απαντάει στο ερώτημα για την προέλευση των τριών μικρότερων αντικειμένων, τα συντρίμμια των οποίων είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν είναι κάθε ιπτάμενο αντικείμενο ύποπτο και ότι υπάρχουν χιλιάδες πάνω από τη Βόρεια Αμερική. Και ίσως πλέον να τα εντοπίζουν πιο εύκολα τα ραντάρ, αφού το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να αυξηθεί η ευαισθησία τους ύστερα από το πρώτο περιστατικό. Οπως δείχνουν όμως οι αλληλοκατηγορίες με την Κίνα, ο κίνδυνος εξακολουθεί να προέρχεται από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς αυτού του πλανήτη και όχι από κάποιον άλλον.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεόδωρου Κουλουμπή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum