| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 05/05/2023

 

 

Η ελληνική Αριστερά υπήρξε ιδιαιτέρως προσεκτική σε ζητήματα εθνικότητας. Δεν είναι μόνο το πολύπλοκο και ασαφές της εθνικής ταυτότητας, ούτε ότι στο ιδεολόγημα και στο όνομα της εθνικής ομοιογένειας έγιναν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι και το γεγονός ότι οι «εθνικές ιδιότητες» χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για τις αντιδημοκρατικές διώξεις της Αριστεράς. Οι κομμουνιστές (και οι συνοδοιπόροι τους) θεωρήθηκαν «εχθροί του έθνους», που τους έπρεπε η εξορία, οι βασανισμοί, και οι εκτελέσεις.

 

 

Αυτή τη βαθιά δημοκρατική παράδοση έσπασε η νέα Αριστερά. Ο γεννηθείς την ημέρα της μεταπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας ξανάφερε τα «μιάσματα» από την πίσω πόρτα. Το δύσκολο 2012 είπε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup: «Ολο το προηγούμενο διάστημα τα ακούγαμε (σ.σ.: τα επιχειρήματα Σόιμπλε) από τον κ. Παπαδήμο, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να λένε ότι είμαστε όλοι Ελληνες, αλλά μάλλον κάποιοι Ελληνες δεν είναι και τόσο Ελληνες. Αυτοί που μας κυβερνούν» (20.2.2012).

Το βράδυ της Παρασκευής το διέπραξε και πάλι. Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ακόμα και τον εκπρόσωπο από την ομογένεια, επέλεξε να βάλει έναν Κύπριο, τον κ. Στυλιανίδη. Κάπου διάβασα, “νατουραλιζέ ομογενής”» (Κόντρα 28.4.2023).

Δεν ξέρουμε πού τα διαβάζει αυτά ο κ. Τσίπρας και δεν τα βρίσκουμε εμείς. Μάλλον πρόκειται για κάποια «εξυπνάδα», από τις πολλές που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Παρατηρούσαμε παλιότερα ότι «πολλά από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτονομηθεί και με την “εγγραμματοσύνη” που δέρνει τον χώρο, βλέπουμε κάτι παράδοξο. Αντί το κόμμα να δίνει γραμμή, είναι τα τρολ που δίνουν γραμμή στα στελέχη του κόμματος» («Καθημερινή» 26.2.2021). Τώρα το κακό μάλλον έχει φτάσει στην κορυφή.

Γι’ αυτή την «εξυπνάδα» θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Για τη διαμάχη «αυτοχθόνων – ετεροχθόνων», στα γεννητούρια του ελληνικού κράτους, που είχε φυσικά ως επίδικο τις θέσεις στο γκουβέρνο. Για την πικρία φίλου Κύπριου που είπε «τα παιδιά μας πήγαιναν στην αγχόνη τραγουδώντας τον εθνικό μας ύμνο». Το σοβαρό ερώτημα, έθεσε ο συνάδελφος κ. Σάκης Μουμτζής: «Γιατί αν εικάσουμε πως [ο κ. Τσίπρας] γνωρίζει επακριβώς τον ορισμό της λέξης “νατουραλιζέ”, τότε υποπίπτει σε βαρύ ατόπημα, καθώς θεωρεί τους Ελληνες της Κύπρου ξένους για την Ελλάδα. Και ο Λουκής Ακρίτας; Και ο Γιάννος Κρανιδιώτης που έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν σε εθνική αποστολή; Νατουραλιζέ ομογενείς κι αυτοί;» (Liberal 1.5.2023).

Το ερώτημα (φυσικά) είναι αν «γνωρίζει τον ορισμό της λέξης “νατουραλιζέ”».

Πάσχος Μανδραβέλης  (Καθημερινή )

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum