| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 16/06/2023

 

 

Εκεί που υπήρχαν εικασίες ήρθε η επιβεβαίωση ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει αρχίσει. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε γνωστό πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, εκτός από αυτό που ήδη ξέρουμε, πως στόχος είναι η ανακατάληψη όλων των κατακτημένων ουκρανικών εδαφών.

 

 

Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια; Καθώς οι Ουκρανοί, εύλογα δεν αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη στη σύρραξη. Είναι πιθανόν, ωστόσο, πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν σε περιοχές που κατέλαβαν οι Ρώσοι και στη συνέχεια θα υπάρξει ανασύνταξη, ώστε στο επόμενο στάδιο να γίνουν μάχες μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών ομάδων.

Οι απόψεις των αναλυτών ως την επιτυχία της ουκρανικές αντεπίθεσης διχάζονται, αφού κάποιοι θεωρούν πως μπορεί να έχει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και κάποιοι άλλοι όχι. Μετά από 16 μήνες πολέμου και οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες και σε έμψυχο και σε στρατιωτικό υλικό. Βέβαια, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με στρατιωτικό οπλισμό από τη Δύση και οι ρωσικές μπορούν να βασιστούν στη στρατιωτική τους βιομηχανία. Ωστόσο, για τους πρώτους τίθεται θέμα εμπειρίας στα όπλα που παίρνουν και για τους δευτέρους αν τελικά έχουν επαρκείς ποσότητες οπλισμού για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μαχών.

Όσο δε για τις ανθρώπινες απώλειες οι Ουκρανοί θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τις αναπληρώσουν, οι δε Ρώσοι είναι γνωστό πως στέλνουν στα μέτωπα ανεπαρκώς εκπαιδευμένους, φτωχά εξοπλισμένους και το κυριότερο απρόθυμους να πολεμήσουν στρατιώτες. Και οι δύο χώρες, πάντως, είναι ταλαιπωρημένες και βαθιά πληγωμένες.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο, ενδεχομένως πλεονέκτημα των Ουκρανών είναι πως είναι πλήρως κινητοποιημένοι, έχουν ψηλό ηθικό και είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αλλά και να πεθάνουν για την πατρίδα τους. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους Ρώσους στρατιώτες οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν χαμηλό ηθικό και θα έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν αυτό που ονομάζουν «πόλεμο του Πούτιν», εννοώντας πως δεν τους αφορά καθόλου.

Μέχρι στιγμής ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν γεμάτος εκπλήξεις. Όμως, η αντεπίθεση δεν θα είναι θέμα βδομάδων, αλλά μηνών. Κάποιες, στρατιωτικές αναλύσεις μιλούν και για μια πολύχρονη σύρραξη, που είναι δυνατόν να πάρει διάφορες μορφές. Γρήγορο τέλος στον πόλεμο, πάντως δεν προβλέπεται, ακόμη και αν οι Ουκρανοί πετύχουν κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντεπίθεσή τους.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum