| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 09/02/2023

 

 

Κατά τα έτη 526 και 531 μέχρι 534, όταν αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν αρχικά στη πρώτη περίπτωση ο γηραιός Ιουστίνος Α΄ και εν συνεχεία ο Ιουστινιανός Α΄, η περιοχή που σήμερα είναι χωρισμένη ανάμεσα στη Τουρκία και στη βόρεια Συρία έγινε επίκεντρο πολλαπλών σεισμικών δονήσεων. Οι χρονικογράφοι της εποχής περιγράφουν το 526 ως το έτος που η Αντιόχεια (τουρκιστί Αντάκια, όχι μακριά από το σημείο των περιοχών που καταστράφηκαν με τους χθεσινούς σεισμούς στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας και στα βορειοδυτικά της Συρίας) ισοπεδώθηκε. Ο Ιωάννης Μαλάλας έκανε λόγο για 250.000 νεκρούς, ο Ιωάννης της Εφέσου για 255.000 και ο Προκόπιος της Καισάρειας για 300.000.

 

 

Τον 6ο αιώνα ακολούθησε η λεγόμενη «πανώλη του Ιουστινιανού», μια επιδημία που ξεκίνησε το 541 και για περίπου δύο αιώνες επανερχόταν κατά διαστήματα, θερίζοντας τους πληθυσμούς των περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ανακατατάξεις στη περιοχή ήταν σημαντικές. Ο ρους της ιστορίας άλλαξε. Ιστορικοί όπως ο Κάιλ Χάρπερ έχουν καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον μπορεί να συνέβαλε στην πτώση μεγάλων πολιτισμών και αυτοκρατοριών («Η μοίρα της Ρώμης. Κλίμα, ασθένειες και το τέλος μιας αυτοκρατορίας», εκδ. του Εικοστού Πρώτου), ακολουθώντας μια κλιμακούμενη τάση των τελευταίων δεκαετιών στη βιβλιογραφία. Αν κοιτάξει κάποιος πιο μακροσκοπικά θα δει ότι, πράγματι, μια φυσική καταστροφή, μια πανδημία, ένας συνδυασμός περισσότερων φαινομένων μπορεί να φέρει έναν πολιτισμό στα όριά του.

Τείνουμε να πιστεύουμε ότι τέτοια ζητήματα έχουν ξεπεραστεί, αν και η πρόσφατη πανδημία έδειξε πως μάλλον η ανθρώπινη αλαζονεία αποτελεί ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό. Τα τελευταία χρόνια, με τα ξηρά και καταστροφικά καλοκαίρια στη περιοχή μας ή τους χειμώνες των παγετώνων (Βόρεια Αμερική), έχει επανέλθει η συζήτηση για το αν ο τεχνολογικός πολιτισμός μας είναι ικανός να επιβιώσει από μια δραματική μεταβολή του κλίματος.

Οι σεισμοί σε μια περιοχή φτωχή στα νότια της Τουρκίας και στα βόρεια μιας χώρας κατεστραμμένης από τους πολέμους τα προηγούμενα 12 χρόνια, της Συρίας, αποτελούν μια θλιβερή υπενθύμιση της καταστροφικής δύναμης της φύσης. Η αλληλεγγύη προς την Τουρκία και τη Συρία στη παρούσα φάση πρέπει να είναι δεδομένη και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Η μοίρα έναντι της φύσης είναι κοινή για όλους. Και από αυτήν δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας, όσο καλά και αν έχει προετοιμαστεί.

Βασίλης Νέδος (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum