| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 12/05/2023

 

 

Εδώ και μήνες γράφονται αναλύσεις και εκφράζονται απόψεις για την εαρινή αντεπίθεση που ετοιμάζει η Ουκρανία. Δεν πρόκειται για προβλέψεις, καθώς οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους δεν σταμάτησαν να τροφοδοτούν με σχετικές πληροφορίες και να υποστηρίζουν πως στόχος τους είναι η ανάκτηση των εδαφών που έχασαν και πως δεν θα σταματήσουν μέχρι να φτάσουν στην Κριμαία. 

 

 

Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, προετοιμάζονται και αυτοί για να δώσουν τη δική τους απάντηση. Δηλώνουν έτοιμοι να αποκρούσουν την ουκρανική αντεπίθεση αλλά και για νέες νίκες. Η Μόσχα επιμένει να χαρακτηρίζει δικές της τις ουκρανικές επαρχίες που με παράνομα δημοψηφίσματα προσάρτησε και τονίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί να τις παραδώσει πίσω στο Κίεβο. 

Στη θεωρία, η αντεπίθεση των Ουκρανών μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Αν το Κίεβο πετύχει τους στόχους του ,τότε θα αποκτήσει το πάνω χέρι και στο πολεμικό μέτωπο αλλά και στις διαπραγματεύσεις, αφού θα βρεθεί σε θέση ισχύος. Ενδεχομένως, έτσι να μπορέσει να αναγκάσει τη Μόσχα να δεχτεί να τερματίσει τον πόλεμο και μάλιστα με τους δικούς του όρους. Από την άλλη αν αποτύχει, δίνει την ευκαιρία στην Ρωσία να παγιώσει τις εδαφικές της κατακτήσεις και να πετύχει αυτό που θέλει.

Το πρόβλημα και για τις δύο πλευρές, είναι ότι ίσως καμιά να μην είναι σε θέση να κάνει αυτά που διακηρύσσει. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι και η Ουκρανία αλλά κυρίως η Ρωσία, έχουν υποστεί βαριές απώλειες τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε στρατιωτικό υλικό. Επιπλέον, τα πολεμοφόδια που διαθέτουν δεν είναι ανεξάντλητα και με τους ρυθμούς που τα χρησιμοποιούν είναι πολύ δύσκολο να τα αναπληρώσουν. 

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Και αυτό ακριβώς είναι ο φόβος αρκετών ειδικών, που από την αρχή της εισβολής είχαν προειδοποιήσει πως οι δύο πλευρές οδηγούνται σε μία κατάσταση που καμιά πλευρά να μην είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους της, έχοντας παράλληλα καταβάλει ένα δυσβάστακτο σε πολλά επίπεδα κόστος.

Καθώς και στις δύο πλευρές υπάρχουν ακραία, εθνικιστικά στοιχεία που επιμένουν για νίκη μέχρι τέλους, οποιαδήποτε σκέψη για συμβιβασμό είναι άκαιρη. Μια σύρραξη που θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, είναι ένα σενάριο, που αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες να το δούμε να υλοποιείται. Όλοι το απεύχονται δυστυχώς, όμως ελάχιστα γίνονται, προκειμένου να αποτραπεί.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum