| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 06/09/2023

 

 

Το σύστημα της μεταπολιτεύσεως εν Ελλάδι οικοδομήθηκε πάνω σε πρότυπα ευρωπαϊκά, αφού η ένταξη της χώρας στη λέσχη των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών κατέστη η «Μεγάλη Ιδέα», υποκαθιστώντας την παλαιότερη εκδοχή της που είχε συντριβεί οικτρώς στις ακτές της Ιωνίας το 1922.

 

 

Η Ν.Δ. υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως στη διάρκεια της πολιτικής διαδρομής του είχε μετονομάσει για δεύτερη φορά τη συντηρητική παράταξη, προσπάθησε να ανοίξει την πύλη της Ελλάδος στον «δημιουργικό άνεμο» που επικρατούσε στη Γαλλία του Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Περιορισμένη ωστόσο υπήρξε η δεκτικότητα μελών και στελεχών της Ν.Δ. στη γαλλική πολιτική επιρροή.

Σαρωτικός, αντίθετα, ήταν ο άνεμος της Αριστεράς που έπνευσε από τη Γαλλία, επί Ανδρέα Παπανδρέου. Πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν μετάσχει ενεργώς εις την εξέγερση του «Μάη 1968» και ήσαν πολιτικά δραστήρια στα χρόνια της δικτατορίας στο Παρίσι. Με προεξάρχουσα μορφή λειτουργικότατου ελληνογαλλικού συνδέσμου της Αριστεράς τη Μελίνα Μερκούρη.

Αν και αμερικανικής παιδείας και διαμορφώσεως, ο Ανδρέας Παπανδρέου –πολιτικά προσκείμενος στην «Αριστερά» του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ– είχε υιοθετήσει ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ πολλά από τα τεχνάσματα του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Τα δύο πολιτικά συνθήματα «Εδώ και Τώρα» και «Αλλαγή» ήταν πιστή μετάφραση των συνθημάτων των οποίων έκανε χρήση ο Μιτεράν.

Τέλος, ο κ. Κώστας Σημίτης, κινούμενος στο πλαίσιο του συντεταγμένου ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, εναρμονίσθηκε, όσο ήταν εφικτό, με τη σοσιαλδημοκρατία του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, διατηρώντας ταυτοχρόνως μέσω στενότατου συνεργάτη του λειτουργικότατη συνεργασία με τον Ζακ Ντελόρ, σοσιαλιστή και ταυτοχρόνως φιλακόλουθο καθολικό, τον αρχιτέκτονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα χρόνια της διακυβερνήσεως της χώρας από τον κ. Σημίτη συμπίπτουν με την εισαγωγή του ευρώ, την ένταξη της Ελλάδος σε αυτό, αλλά και με μια γενικότερη αυταπάτη περί αενάου αναπτύξεως και ευημερίας της Ενωμένης Ευρώπης.

Η χρεοκοπία της Ελλάδος διέλυσε την ψευδαίσθηση. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη συντριβή πολιτική, η Ν.Δ. διήλθε κρίση σοβαρότατη, πτώση των ποσοστών δραματική στις πρώτες εκλογές του 2012 και τελικώς ανέκαμψε. Εξετινάχθη ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και επιχείρησε μετωπική αντιπαράθεση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, αλλά εντέλει συνεμορφώθη πλήρως προς τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα. Πέρασαν όλα αυτά, αλλά ταυτόχρονα μετά τη βίαιη παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην Ευρώπη και την απόφασή του να θέσει τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση της Δύσεως από τη Ρωσία, οι χώρες της παλαιάς Ευρώπης έχουν εισέλθει σε φάση αποδιοργανώσεως. Πρότυπο ευρωπαϊκό πολιτικό δεν είναι δια-θέσιμο προς αντιγραφή.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που εισήγαγε από την πρώτη στιγμή μοντέλο διακυβερνήσεως αμερικανικού τύπου, έχει ήδη εξελιχθεί στον πλέον ατλαντιστή πολιτικό της μεταπολιτεύσεως. Στον ΣΥΡΙΖΑ, που μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα αναζητάει νέο ηγέτη, διεκδικεί την προεδρία ο κ. Στέφανος Κασσελάκης – ενσάρκωση επιτυχής του «αμερικανικού ονείρου». Φαίνεται πως το πολιτικό μας σύστημα πάντα μεταλλασσόμενο έχει εισέλθει στη φάση της αμερικανοποιήσεώς του.

Κώστας Ιορδανίδης (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum