| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 15/05/2023

 

 

Πριν από ένα χρόνο βλέπαμε τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να ανεβαίνουν και μιας έπιανε το λιγότερο ίλιγγος. Κάθε μέρα σημειωνόταν και ένα νέο ρεκόρ στις αυξήσεις της ενέργειας, οι οποίες μαζί τους παρέσυραν το κόστος ζωής. Όμως, από το περασμένο φθινόπωρο ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση και σήμερα οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. 

 

 

Πόσο όμως, πιθανή είναι μια νέα ενεργειακή κρίση; Πέρσι, ήταν αρκετή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για φέρει τα πάνω κάτω. Η σύρραξη συνεχίζεται και οι συνέπειες της παραμένουν το ίδιο αισθητές. Και αν δεν είναι ο πόλεμος τι άλλο μπορεί να αναταράξει την αγορά ενέργειας, ώστε οι τιμές να πάρουν και πάλι την ανιούσα;

Οι κρίσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Είναι όμως γεγονός, πως υπάρχουν νέα δεδομένα. Τον περασμένο μήνα ο OPEC+ βλέποντας τις τιμές να μειώνονται αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Αν εξαιρέσουμε μια βραχεία αύξηση των τιμών που παρατηρήθηκε τις πρώτες ώρες, στη συνέχεια το πετρέλαιο κυμαίνεται σταθερά κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Ο λόγος είναι πως το καρτέλ δεν έχει πλέον την αποτελεσματικότητα, στην οποία είχαν συνηθίσει τα μέλη του, αφού δεν ελέγχουν πλέον την αγορά, μιας και οι ΗΠΑ αποτελούν σταθερό αντίβαρο.

Βέβαια, μια κρίση στην Ευρώπη, μπορούμε να την δημιουργήσουμε και μόνοι μας. Οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα που πήρε, για παράδειγμα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, όταν οι τιμές στις αγορές είχαν σταθεροποιηθεί αρκετά πιο κάτω, ήταν άκαιρες και είχαν ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. 

Προς το παρόν, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο σύμμαχος μας παραμένει ο καλός καιρός. Πόσο ευάλωτοι είμαστε για μια νέα κρίση θα φανεί από το φθινόπωρο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο κρύος θα είναι ο επόμενος χειμώνας, μέχρι τα αποθέματα που θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε και από το πόσο θα ανεβεί η ζήτηση μέχρι το βαθμό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Οι προκλήσεις παραμένουν. Αν και είναι πολύ πιθανόν πως τα χειρότερα πέρασαν, εντούτοις οι ανησυχίες είναι εκεί. Και δικαιολογημένα. Την τελευταία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη την χρυσοπληρώσαμε, καθώς το κόστος της υπολογίζεται σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και μεγάλο κόπο η αγορά εξομαλύνθηκε, για αυτό και όλες οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν στο να μην χάσουμε, όλα αυτά που κερδίσαμε.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum