| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 02/02/2023

 

 
 

Ανεβαίνουν οι τιμές; Ασφαλώς. Ποιες τιμές όμως ανεβαίνουν τόσο ώστε να προκαλείται πληθωρισμός Και ποια τελικά είναι η φύση του τελευταίου; Τα φασολάκια, οι ντομάτες και το γάλα είναι τα είδη που προκαλούν πληθωρισμό και σε ποιο βαθμό; Το ψωμί και το ρύζι φτωχοποιούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά; Δηλαδή πόσους τόνους ρύζι, ντομάτες και φασολάκια καταναλώνει ένα νοικοκυριό για να υποφέρει από την ακρίβεια των ειδών διατροφής, τα οποία όπως προκύπτει από τους επίσημους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, στη χειρότερη περίπτωση αντιπροσωπεύουν το 26% της ετήσιας οικογενειακής δαπάνης και κατά μέσο όρο κάπου 18% περίπου.

 

Αν υπολογίσουμε έτσι ότι ένα μεσαίο νοικοκυριό έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα περί τα 40.000 ευρώ, για 3,5 άτομα, τότε η δαπάνη του για είδη διατροφής αντιπροσωπεύει 10.400 ευρώ.

Συνεπώς με επιβάρυνση 10% από τον πληθωρισμό, έχουμε πληθωριστικό κόστος 1.040 ευρώ ετησίως, ήτοι 87 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το δραματικό πρόβλημα του νοικοκυριού;

Με τα υπόλοιπα 29.600 ευρώ της ετήσιας δαπάνης του, τι γίνεται; Δηλαδή με τις δαπάνες κατοικίας, ένδυσης, αυτοκινήτου, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κινητών τηλεφώνων, ταξιδιών και δεν συμμαζεύεται, δεν τρέχει τίποτε; Εκεί δεν υπάρχουν αυξήσεις; Σε ένα νοικοκυριό 4 ατόμων, στο οποίο λειτουργούν 7 κινητά τηλέφωνα, τα ζαρζαβατικά και το γάλα είναι το πρόβλημα;

Κάποια ηλεκτρονικά είδη που από τη μια μέρα στην άλλη αυξήθηκαν 100% , δεν επηρεάζουν το κόστος ζωής; Οι δαπάνες των συνεργείων αυτοκινήτων, που πήγαν 40% πάνω δεν συμμετέχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό; Τα ενοίκια δεν συμμετέχουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό?

Λιγότερη δημαγωγία και περισσότερη υπεύθυνη ενημέρωση θα ήταν για τους πολίτες και τη δημοκρατία πολύ πιο χρήσιμα εργαλεία στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της διεθνούς οικονομικής αναστάτωσης από τις ανεύθυνες λαϊκίστικες κορώνες.

Τα αίτια της παγκόσμιας εντυπωσιακής ανόδου του πληθωρισμού είναι συγκυριακά και διαρθρωτικά ταυτοχρόνως. Και στις ιδιότητες αυτές ήλθε να προστεθεί ο γεωπολιτικός καιροσκοπισμός ενός αρρωστημένου πρώην αξιωματικού της KGB, που νομίζει ότι θα ξαναμοιράσει την παγκόσμια τράπουλα. Μπουκάροντας έτσι στην Ουκρανία, ο Βλαδίμηρος Πούτιν νόμισε ότι θα γίνει και ο σημαιοφόρος μιας διεθνούς αντιδυτικής και αντιδημοκρατικής συμμαχίας, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί το σύστημα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού που «ονειρεύεται».

Αγνοεί προφανώς ότι παρόμοια «όνειρα» έκαναν και άλλοι πριν από αυτόν, με ολέθρια και για τους ίδιους αποτελέσματα.

Πλην όμως, αυτοί οι «οραματιστές» ηγέτες, με τις πράξεις τους προκαλούσαν ισχυρές πληθωριστικές δονήσεις από τις οποίες μεγάλοι κερδισμένοι πάντα είναι οι καιροσκόποι του αποκαλούμενοι «δημοκρατικού καπιταλισμού», στους κόλπους του οποίου κυρίαρχο ρόλο σήμερα παίζουν οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, οι αγοραστές κόκκινων δανείων και οι κεντρικοί τραπεζίτες.Ο πληθωρισμός είναι ένα αμιγώς συγκυριακό φαινόμενο. με ισχυρά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, τα οποία απαιτούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις Αυτές τις τελευταίες όμως, σχεδόν κανείς δεν τις θέλει

Είναι πιο βολικό έτσι να παίζεται θέατρο κακής ποιότητας με τα ζαρζαβατικά και τις λιανικές πωλήσεις, παρά να γίνεται υπεύθυνη συζήτηση περί των ουσιαστικών προβλημάτων και των λύσεων τους στη σημερινή εποχή των αναθεωρήσεων.

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – European Business Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum