| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 31/01/2023

 

 

Στη δημοφιλή σειρά Fauda που προβάλλει το Netflix ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας ομάδας Ισραηλινών κομάντο που προκειμένου να προστατέψουν τη χώρα τους τα βάζουν με Άραβες, Παλαιστίνιους, Ιρανούς, Λιβανέζους, τρομοκράτες και γενικά με όποιον βρεθεί στο πέρασμά τους. Σε ένα από τα επεισόδια του τέταρτου κύκλου, ένας από τους πρωταγωνιστές απελπισμένος ρωτά ένα άλλο πότε θα τελειώσει όλη αυτή η βία που βιώνουν. «Ποτέ δεν θα τελειώσει. Είμαστε σε πόλεμο και θα είμαστε για πάντα», είναι η απάντηση που παίρνει. 

 

 

Παρά το μικρό του γεωγραφικά και πληθυσμιακά μέγεθος, το Ισραήλ είναι η τέταρτη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Για την επιβίωσή του, βασίζεται στον στρατό, στον οποίο υπηρετούν όλοι άντρες και γυναίκες εκτός από τους μουσουλμάνους και τους ακραίους θρησκευόμενους, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η στρατιωτική ισχύς είναι στο επίκεντρο των πάντων από την κοινωνία μέχρι την οικονομία, τις έρευνες και την πολιτιστική ζωή. 

Για αυτό, όπως και στην τηλεοπτική σειρά έτσι και στην πραγματικότητα ο πόλεμος μοιάζει να είναι διαρκής και η βία να έχει ριζώσει στην περιοχή. Ειδικά τους τελευταίους μήνες τα επεισόδια μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων είναι σχεδόν καθημερινά. Η εισβολή Ισραηλινών στρατιωτών στα παλαιστινιακά εδάφη προκαλεί έντονες εντάσεις και ο αριθμός των ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι, που χάνουν τη ζωή τους, αυξάνεται συνεχώς. Μόνο τις πρώτες μέρες αυτού του χρόνου έχουν σκοτωθεί 30 Παλαιστίνιοι. 

Οι προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος είναι μηδαμινές. Ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών έχει σταματήσει και όχι μόνο δεν υπάρχει καμία διάθεση για διαπραγματεύσεις αλλά αντίθετα προχωρούν, κυρίως το Ισραήλ, σε μονομερείς ενέργειες που παγιώνουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Ένας ιστορικός συμβιβασμός απέχει γιατί σχεδόν κανένας δεν δείχνει να τον επιθυμεί. 

Τι απομένει; Πιθανόν, ελάχιστες αν όχι και καθόλου επιλογές. Ελλείψει συμφωνίας και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν και τώρα, δηλαδή να προσπαθούν να συντρίψουν η μια την άλλη, ελπίζοντας πως το μέλλον μπορεί να φέρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις από αυτές που υπάρχουν σήμερα. 

Μέχρι να συμβεί αυτό και αν τελικά φτάσουν στο σημείο αυτό, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αντίπαλα χαρακώματα. Η βία κατά καιρούς θα κλιμακώνεται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους. Γνώριμο το σκηνικό για την περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum