| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 30/06/2023

 

 

Το Κρεμλίνο βράζει, αλλά προσώρας η εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να διακυβεύεται. Πλην όμως, ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι η αχανής χώρα του βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση. Είναι προφανές δε ότι αυτή την κρίση θέλησε να φέρει στο προσκήνιο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρώην έμπιστος του Ρώσου προέδρου και άτομο εξειδικευμένο στη διεκπεραίωση «βρώμικων υποθέσεων».

 

 

Είναι κατάδηλο δε, μετά τα τελευταία γεγονότα ότι αυτές οι διεκπεραιώσεις, είναι στην ουσία και η «ασφάλεια ζωής» του. Έτσι, μετά την ανταρσία του, πηγαίνει ήσυχος στη Λευκορωσία, πλην όμως, τις μεγάλες παθογένειες του πουτινικού καθεστώτος τις έφερε στο προσκήνιο και προειδοποίησε ότι ο πουτινισμός έχει αρχή και τέλος. Όπως και κάθε δικτατορία εξάλλου.

Πίσω όμως από την εκβιαστική ανταρσία της μισθοφορικής εταιρείας Wagner (τηλεφωνικό ψευδώνυμο) του αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων της GRU (Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών Ντμίτρι Ούτκιν), υπάρχει ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ των «σιλοβικι»,(πρώην πράκτορες της KGB) ,της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και μαφιόζικων κυκλωμάτων που συμμετέχουν σε «ειδικές αποστολές» στη Συρία, την Αφρική, την Ουκρανία και τη Δύση.

Παράλληλα όμως, υπάρχουν και οι φιλοδοξίες της μυστικής υπηρεσίας FSB, η οποία στην ουσία είναι προέκταση, με άλλα όνομα της περιβόητης KGB, στην οποία είχε θητεύσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι οικονομικές κυρώσεις, η εξάρτηση της Ρωσίας από την Κινέζικη βοήθεια σε όλα τα επίπεδα και ο πόλεμος των ολιγαρχών για τη μοιρασιά μιας πίττας που έχει μικρύνει, από καιρό τώρα δημιουργεί προβλήματα εσόδων, εξουσίας και επιρροής, σε ένα σύστημα που παραμένει αδρανές και έντονα διεφθαρμένο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν οκτώ χρόνια, από το σύστημα αυτό, κάποιοι γελωτοποιοί της κυπριακής και ελληνικής πολιτικής, ζητιάνευαν μερικά δις. δολλάρια για να βγάλουν τις δυο χώρες από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα λοιπόν, στη Ρωσία, οι προσπάθειες του Πούτιν να κυβερνά με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» μάλλον αποτυγχάνει. Οι «σιλοβικι» παλαιοί σύντροφοί του στην KGB, θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι αρκετά δισεκατομμυριούχος και θα έπρεπε να αποσυρθεί.

Τα «οράματα» του για «Μεγάλες Ρωσίες» και «Αυτοκρατορίες» φαντάζουν φαιδρά σε μια χώρα στην οποίαν 2.000 μισθοφόροι της Wagner χρειάστηκαν λίγες ώρες για να φτάσουν 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Αυτός ο άνετος στρατιωτικός περίπατος, από μόνος του λέει πολλά για το ποια είναι η κατάσταση στη Ρωσία του Πούτιν, πέρα από την αστεία προπαγάνδα που κάποιοι πιπιλίζουν στη Δύση.Το θέμα όμως είναι ποια ομάδα εξουσίας και λαφυραγώγησης θα τον αντικαταστήσει, σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση είναι ήδη παρούσα

Συμπληρωματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πρώην «μάγειρας» του Ρώσου προέδρου, όπως περιπαικτικά αποκαλείται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στη Μόσχα, με την ανταρσία του, έφερε στο προσκήνιο και τις αδυναμίες του πάλαι ποτέ «φίλου» του και αυτό είναι ίσως το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί στο πουτινικό σύστημα.

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – European Business Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum