| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 17/03/2023

 

 

Η σημαντικότητα της κατάρρευσης της Τράπεζας SVB έγκειται αφενός, ότι είναι η πρώτη που χρεωκόπησε στις ΗΠΑ μετά την βαριά χρηματοπιστωτική κρίση του 2018 και αφετέρου εξαιτίας του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτιζε από τη συμμετοχή σημαντικών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων που συνδέονται με νεοφυείς επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας. Η αφετηρία των προβλημάτων στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας ήταν η πώληση χρεογράφων της μητρικής εταιρίας αξίας 21 δισ. USD και μετοχών αξίας 2,25 δισ.σε μια προσπάθεια εσωτερικής ενδυνάμωσης των οικονομικών της αφού οι εκροές καταθέσεων λόγω ύφεσης στο κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων ήταν μια πραγματικότητα.

 

 

Όπως ήταν αναμενόμενο ο επικείμενος τρόμος διαχύθηκε και τα μεγάλα funds αντέδρασαν περιορίζοντας την έκθεσή τους στη Τράπεζα αλλά και με αναλήψεις μεγάλων ποσών σε μετρητά. Η ψυχραιμία που επικαλέστηκε ο CEO της SVB δεν εισακούστηκε, η μετοχή κατακρημνίστηκε και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μάζεψαν μεγάλες απώλειες. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της FED προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός έπληξαν ανεπανόρθωτα της εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που ήταν και η κρίσιμη μάζα πελατών της SVB ,όπου εξαιτίας έλλειψης κεφαλαίων αναγκάστηκαν να αποσύρουν καταθέσεις και να κάνουν χρήση μετρητών.

Σημειωτέων το άνοιγμα της τράπεζας είναι στα 2 δις ευρώ ενώ οι καταθέσεις της περίπου ένα ελληνικό ΑΕΠ δηλ. γύρω στα 175 δις δολάρια. Η πώληση περιουσιακών στοιχείων που αναφέραμε προηγουμένως για κάλυψη του κενού προκάλεσε ζημιές καθώς η πώληση ομολόγων με υψηλά επιτόκια σημαίνει ζημιά αν αυτό το είχες αγοράσει με χαμηλά επιτόκια.

Παρόλο ότι δεν πρόκειται για συστημική Τράπεζα η FED επαγρυπνά και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου με μεγάλη προσοχή καθώς οι απώλειες τίτλων και από μεγάλη προσοχή καθώς οι απώλειες τίτλων και από μεγάλες Τράπεζες των ΗΠΑ όπως της Βank of America, JP Morgan κ.α έφτασαν στο 5%.

Ωστόσο, το ότι οι περισσότερες τράπεζες στερούνται του μεγάλου ποσοστού επιχειρηματικών καταθέσεων, όπως η SVB , καθιστά το κόστος χρηματοδότησης ελεγχόμενο και ως εκ τούτου αποτρέπεται και ό κίνδυνος ενός νέου «ντόμινο», παρόμοιου με αυτό της πρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Αντώνης Ζαΐρης, είναι Αναπλ. Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ και επικ. Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πάφου.

Πρώτη δημοσίευση στον Οικονομικό Ταχυδρόμο

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum