| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 07/08/2023

 

 

Μετρούν, ξαναμετρούν τα κουκιά, αλλά δεν φαίνεται να βγαίνουν σε κανένα. Οι εκλογές της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία δημιούργησαν πολιτική σύγχυση, αφενός γιατί κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αφετέρου γιατί ακόμη και για κυβέρνηση συνασπισμού τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς θα χρειαστεί η συναίνεση πολλών κομμάτων.

 

 

Ο δρόμος προς την εξουσία περνά μέσα από την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 εδρών. Τον αριθμό αυτό δεν τον συμπληρώνει ούτε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ακόμη και αν συνεργαστεί με το ακροδεξιό Vox και τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, ούτε οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αν τα βρουν με τους αριστερούς Sumar της Γιολάντα Ντίαθ, με το οποίο έχουν συμπαραταχθεί και οι Podemos. Και οι δυο συνασπισμοί για να κυβερνήσουν θα χρειαστεί να στραφούν προς τα βασκικά και τα καταλανικά κόμματα, που χάρη στις έδρες που εξασφάλισαν μετατράπηκαν σε παίκτη ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού.

Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν μεγάλα εμπόδια. Τα κόμματα αυτά παραδοσιακά δεν έχουν καλή σχέση με τη δεξιά πόσο μάλλον με την ακροδεξιά, αφού οι θέσεις τους όσον αφορά στην αυτονομία ή και την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Για τους Σοσιαλιστές η συγκατοίκηση θα ήταν πιο εύκολη, αλλά κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δυσαρεστούσε τους ψηφοφόρους τους και θα τους καταστούσε έρμαιο των πολύ μικρότερων τους κομμάτων.

Βέβαια, αν η Ισπανία ήταν Γερμανία το πρόβλημα θα είχε ήδη λυθεί. Τα δύο μεγάλα κόμματα πρώτα θα είχαν αρχίσει την γκρίνια αλλά στη συνέχεια θα προετοιμάζονταν για να συγκατοικήσουν. Θα προέκυπτε, δηλαδή, ένας μεγάλος συνασπισμός, όπως λέγεται η σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Κάτι τέτοιο, όμως είναι απίθανο ως αδύνατο να συμβεί στην Ισπανία, παρά το γεγονός πως ο Φεϊχο ζήτησε από τον Σάντσεθ να συναντηθούν, ώστε να αποφευχθεί μια «κατάσταση ακυβερνησίας», όπως ειπώθηκε.

Στη συνέχεια, το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 17 Αυγούστου και ο βασιλιάς Φελίπε αναμένεται να καλέσει τους δύο αρχηγούς, να ακούσει τις προτάσεις τους για σχηματισμό κυβέρνησης και να δώσει την εντολή σε αυτόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Γρίφος ποιος μπορεί να είναι αυτός, καθώς ούτε ο Φεϊχό ούτε ο Σάντσεθ έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Αν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες δεν υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα η Ισπανία θα προκηρύξει εκ νέου εκλογές. Ένα σενάριο που φαντάζει όλο και πιο πιθανό. Και είναι για αυτό το λόγο που αθόρυβα τα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ξένια Τούρκη(Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum