| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 12/06/2023

 

 

Παρά τη μετεκλογική έπαρση κάποιων, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει την αυτοδυναμία και ορθώς προκάλεσε την ταχεία αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία θα είναι και στις 25 Ιουνίου ο μεγάλος νικητής με ένα ποσοστό και μια διαφορά από τον δεύτερο που κανείς δεν φανταζόταν ή προέβλεπε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.

 

 

Είτε αυξηθεί λίγο ακόμη το ποσοστό της είτε μειωθεί αν κάποιοι επαναπαυθούν ή μερικοί πασοκογενείς που την ψήφισαν επιστρέψουν στο ανανεωμένο κόμμα τους, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως η χώρα θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με την πιθανή είσοδο στη Βουλή έως και επτά κομμάτων, το αναγκαίο ποσοστό πέριξ του 40% είναι εφικτό.

Εναπόκειται στον κ. Μητσοτάκη να επαναβεβαιώσει πως το τεράστιο ποσοστό των πρώτων εκλογών δεν ήταν απόρροια του φόβου επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια θετική ψήφος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Από την πλευρά του, ο βαριά τραυματισμένος ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανασυνταχθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα και αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» του κόμματος, αλλά κρίνονται οι επιλογές και οι κινήσεις που έκανε, ή δεν έκανε, τα προηγούμενα χρόνια. Θα μιλήσουν οι αριθμοί. Αν μειωθεί κι άλλο το ποσοστό του, θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις.

Από τα σενάρια του Μαΐου για νίκη ή εξασφάλιση ποσοστού με «3 μπροστά», ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με υπαρξιακού χαρακτήρα ζητούμενα, όπως το να παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση ή να διασφαλίσει το «2 μπροστά». Αλλά αρκεί αυτό για ένα κόμμα εξουσίας το οποίο μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν κυβέρνηση;

Στο πλαίσιο της απόπειρας ανάκτησης έστω μέρους του χαμένου εδάφους, η εξασφάλιση του 23,7% που έλαβε στις ευρωεκλογές του ’19 φαντάζει ως ο ελάχιστος στόχος.

Το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, που προσβλέπει στην επιστροφή του σε ρόλο πρωταγωνιστή, καλείται να επιτύχει μέσα στο νέο περιβάλλον και να απαντήσει στις προσδοκίες που το ίδιο δημιούργησε.

Ομηρος της επιτυχίας του –με άλμα από το 8% στο 11,5% και, όπως επισημαίνει συνεχώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού ψήφων από οποιοδήποτε άλλο κόμμα σε σχέση με το ’19–, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πλέον να είναι ικανοποιημένο με ένα «ισχυρό διψήφιο ποσοστό». Στρατηγικός στόχος καθίσταται η ανάδειξή του στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η αξία των παραπάνω στόχων δεν εξαντλείται στις 25 Ιουνίου καθώς, σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές του ’15 και του ’19, δεν είμαστε μπροστά σε μια «καθαρή» τετραετία άνευ εκλογών.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθούν άλλες δύο καθοριστικές αναμετρήσεις με ιδιαίτερη σημασία για όλους, αλλά πρωτίστως για το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, καθώς σε αυτές τις κάλπες θα καταγραφεί μια πιο σαφής εικόνα του συσχετισμού δυνάμεων –και των τάσεων– ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά και των ευρωεκλογών του επόμενου Μαΐου.

Αθανάσιος Έλλις (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum