| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 10/08/2022

 

 

Είναι η χώρα του παραδόξου η Βρετανία για τους πολίτες και την ηγεσία των κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Είναι η χώρα που δεν προσφέρεται για αντιγραφή και μίμηση και όσοι το επιχειρούν απλώς γελοιοποιούνται. Διότι η Βρετανία παραμένει χώρα ακατανόητη. Είτε όταν εις την περίοδο της απόλυτης ακμής της, επί πρωθυπουργίας του Λόρδου Σόσμπερι, επέλεγε μία πολιτική «Λαμπράς απομονώσεως». Είτε όταν πριν από λίγα χρόνια οι πολίτες της –διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις– υπερψήφισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε. – το θαυμαστό εγχείρημα των κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης που εμφανίζει πλέον σοβαρότατα συμπτώματα αποσυνθέσεως.

 

 

Στις μέρες μας η Βρετανία περνάει περίοδο μείζονος εσωτερικής πολιτικής αναταραχής καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναδείξεως νέου ηγέτη του κόμματος των Συντηρητικών, μετά την αποκαθήλωση του κ. Μπόρις Τζόνσον, από υπουργούς και βουλευτές του κόμματος που ανέδειξε στην εξουσία στις εκλογές του 2019, όταν εξασφάλισε τη μεγαλύτερη νίκη στο κόμμα από το 1987. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στους Συντηρητικούς. Στις 28 Νοεμβρίου 1990 και αφού είχε προηγηθεί πριν από δύο εβδομάδες η πρόκληση του «εκσυγχρονιστού» και πολλά υποσχόμενου τότε πολιτικού Μάικλ Χεζελτάιν, η Θάτσερ εγκατέλειψε με δάκρυα την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ωστόσο, όποιος τραβήξει πρώτος το σπαθί δεν είναι βέβαιο ότι εντέλει θα εξασφαλίσει και το στέμμα. Και έτσι, ήταν ο Τζον Μέιτζορ που ανεδείχθη διάδοχος της Θάτσερ και όχι ο Χεζελτάιν.

 

Σήμερα, δύο είναι πλέον οι διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών και η επιλογή ανήκει αποκλειστικώς στα μέλη του κόμματος, που υπολογίζονται σε εκατόν ογδόντα χιλιάδες. Οχι στον κάθε περαστικό, που εγγράφεται στιγμιαία για να εκλέξει τον ηγέτη ενός κόμματος που ίσως ποτέ δεν ψήφισε. Και οι δύο υποψήφιοι έχουν σημείο αναφοράς τις παρακαταθήκες της Θάτσερ. Ομως διαφέρουν συγκλονιστικά. Η κ. Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών, το «κορίτσι από την πόλη Leeds», μαθήτευσε σε δημόσιο σχολείο. Εμφανίσθηκε στις περιοδείες της με σκουλαρίκια 4,5 λιρών. Εκανε λάθη αλλά θα μάθει. Είναι η φωνή του συντηρητικού σκληρού πυρήνα. Προηγείται με διαφορά μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις. Ο έτερος υποψήφιος, ο κ. Ρίσι Σούνακ, είναι γιος ζεύγους Ινδών μεταναστών που εργάστηκαν σκληρά και έστειλαν τον γιο τους να σπουδάσει στο Κολέγιο του Γουίντσεστερ, όπου τα ετήσια δίδακτρα είναι κοντά στις πενήντα χιλιάδες λίρες. Οι Συντηρητικοί αντίπαλοι του κ. Σούνακ αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματά του με τρόπο που θυμίζει τον σαιξπηρικό Μάρκο Αντώνιο, όταν εξήρε τα προτερήματα του Βρούτου για να στρέψει τους Ρωμαίους εναντίον του δολοφόνου του Ιουλίου Καίσαρα. Διότι ήταν ο Σούνακ που εστράφη πρώτος εναντίον του Τζόνσον. Είναι μία λαμπρή περίπτωση προσοντούχου νέου που ανήκει στη νέα ελίτ. Και ως αυτοδημιούργητος έχει ανάγκη να το δείξει. Φοράει παπούτσια Prada 490 λιρών. Κοστούμι παραγγελίας σε ραφτάδες της Savile Row 3.500 λιρών. Τα αποτελέσματα θα δείξουν εάν θα πείσει τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους.

 

Κώστας Ιορδανίδης (Καθημερινή)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum