| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 21/11/2022

 

 
 
Πολλά έχουν γραφεί τα τελευταία χρόνια για τον διακριτό ρόλο και την επιρροή του Κογκρέσου. Είναι θετικό ότι έστω με καθυστέρηση –παρά τις παροτρύνσεις ανθρώπων που γνώριζαν πώς λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και δεν εισακούονταν στον βαθμό θα έπρεπε– δίνεται πλέον μεγαλύτερη σημασία στις αποφάσεις και παρεμβάσεις των νομοθετικών σωμάτων.

 
Εχουμε αρχίσει ως πολιτικές ηγεσίες, αλλά και ως κοινωνία, να αντιλαμβανόμαστε ότι σε αντίθεση με τα κοινοβουλευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, στις ΗΠΑ το Κογκρέσο όχι μόνον είναι θεσμικά πολύ ισχυρό, αλλά και κυρίως σε μεγάλο βαθμό κινείται αυτόνομα. Αυτή η πραγματικότητα έχει τεράστια σημασία σε ό,τι αφορά την προώθηση στρατηγικών στόχων και την προάσπιση εθνικών συμφερόντων.
 
Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να αποτιμηθούν και οι πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι η φωνή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας παραμένει ηχηρή. Το επιβεβαιώνει η επανεκλογή πέντε μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ελληνικής καταγωγής –τριών Δημοκρατικών και δύο Ρεπουμπλικανών–, όπως και το γεγονός ότι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία σταδιακά όλο και περισσότεροι νομοθέτες γνωρίζουν, ενδιαφέρονται και, όταν το απαιτούν οι συνθήκες, προβαίνουν σε συγκεκριμένες δράσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τον ελληνισμό.
 
Η ισχύς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας αποδείχθηκε όχι μόνον από τις νίκες των ελληνικής καταγωγής ή των φιλικά διακείμενων προς την Ελλάδα υποψηφίων, αλλά και από τις ήττες κάποιων στους οποίους αντιτάχθηκε η οργανωμένη ομογένεια, καθώς η παρουσία τους στο Κογκρέσο θα είχε σοβαρές συνέπειες στα θέματα που μας απασχολούν, με πιο ηχηρή περίπτωση την ήττα του Μεχμέτ Οζ στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια.
 
Και φυσικά, στο αμερικανικό ομοσπονδιακό σύστημα δεν επέχει άκοπα μόνο το εθνικό επίπεδο, αλλά και το πολιτειακό. Η Ελένη Κουναλάκη, η Ελληνοαμερικανίδα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, επανεξελέγη. Εάν ο Τζο Μπάιντεν αποφασίσει να μην επαναδιεκδικήσει την προεδρία, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, είναι μεταξύ των ισχυρότερων πιθανών υποψηφίων για το δημοκρατικό χρίσμα και σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί πρόεδρος, η Κουναλάκη θα αναρριχηθεί στο αξίωμα του κυβερνήτη.
 
Στο Ιλινόι, άλλη μία μεγάλη και κρίσιμη πολιτεία, ο Αλέξης Γιαννούλιας επέστρεψε, αυτήν τη φορά ως υπουργός Εξωτερικών (ο τίτλος είναι μάλλον παραπλανητικός, καθώς ουσιαστικά έχει αρμοδιότητες υπουργού Προεδρίας ή Εσωτερικών). Και υπάρχουν πολλοί άλλοι πολιτικοί ελληνικής καταγωγής σε τοπικό επίπεδο.
 
Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί διακαώς τη βελτίωση των σχέσεών του με την Ουάσιγκτον, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα. Καθώς ενδυναμώνεται η πολυεπίπεδη και αμοιβαίως επωφελής συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας, η ελληνοαμερικανική κοινότητα διαθέτει ουσιαστική επιρροή και αποτελεί ισχυρό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών. Για τους φίλους, τους ανταγωνιστές, ακόμη και τους όποιους εχθρούς της Ελλάδας, αυτή είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουν να ζουν.
 
Αθανάσιος Έλλις (Καθημερινή)
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum