| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 08/12/2022

 

 
Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη Γη που να μην γνωρίζει για τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: καταστροφικές πλημμύρες, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, καύσωνες και , και, και, ένα σωρό άλλα και.

 
Ωστόσο, όσα και να μαθαίνεις, όσο και να κουράζεσαι απ’ όλη την παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα, δεν σας κρύβω, προσωπικά πάντα μιλώντας, πως όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο ανησυχώ για τον κόσμο που θα ζήσουν τα παιδιά μας…
 
Μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη…
 
Και εξηγούμαι: Μιλώντας με δυο ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών την Αναστασία Πούπκου και τον Ιωάννη Καψωμενάκη για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, έμαθα πως στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η μέση θερμοκρασία, και μάλιστα ελαφρώς περισσότερο απ’ ότι στον υπόλοιπο πλανήτη (!).
 
Δεν το λες και καλή είδηση αυτό. Όπως μου εξήγησαν οι δυο ερευνητές, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν αύξηση στο τέλος του αιώνα έως 3°C για το μετριοπαθές σενάριο εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων και 5°C για το πιο απαισιόδοξο. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο και στην Ελλάδα είναι της τάξης του 1.5°C.
 
Πάμε τώρα, σε μία άλλη είδηση, η οποία είναι ακόμη χειρότερη… Σύμφωνα με τους δυο ερευνητές του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, «επιπλέον ,θα επηρεαστούν αρνητικά και οι βροχοπτώσεις. Το συνολικό ύψος βροχής θα μειωθεί και μάλιστα οι ημέρες βροχής θα μειωθούν ακόμα περισσότερο».
 
Στην ουρά για λίγα λίτρα νερού…
 
«Αυτό σημαίνει ότι το γλυκό νερό θα γίνει ακόμα πιο δυσεύρετο, γιατί μεγαλύτερο μέρος του θα διαφεύγει στην θάλασσα αντί να αποθηκεύεται στην επιφάνεια ή υπογείως. Ωστόσο, η συχνότητα και η ένταση των ακραίων βροχοπτώσεων που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθεί», μου λένε.
 
Τι μου είπαν (!). «Το γλυκό νερό θα γίνει πιο δυσεύρετο». Καταλαβαίνετε νομίζω το μέγεθος του προβλήματος. Εδώ, έχουμε διακοπή νερού για μια ώρα και …τρελαινόμαστε… Για φανταστείτε να στήνεστε στην ουρά για να γεμίσετε ένα μπιτόνι προκειμένου να εξασφαλίσετε, για εσάς και την οικογένεια σας , λίγα λίτρα νερού;
 
Πως αναμένεται να διαμορφωθεί η κατάσταση…
 
Κατά τους δυο ερευνητές, και οι δυο αυτές μεταβολές κατανέμονται μέσα στο έτος με τρόπο που δεν είναι ευνοϊκός. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι πιο έντονη το καλοκαίρι από ότι τον χειμώνα και οι βροχοπτώσεις θα γίνουν ακόμα πιο σπάνιες κατά την θερμή περίοδο. Ο συνδυασμός των δυο δε, θα αυξήσει δυο προβλήματα που ήδη είναι αρκετά έντονα: την λειψυδρία και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, η διακύμανση των τιμών των κλιματικών παραμέτρων αναμένεται να ενταθεί, δηλαδή οι ακραίες τιμές τους θα γίνουν πιο συνήθεις από ότι είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες κλπ θα γίνουν πιο συνήθεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον άνθρωπο, τις υποδομές του και τους πόρους που του παρέχει το περιβάλλον.
 
«Επιπλέον, «δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα πλησιάσει το 1 μέτρο έως το τέλος του αιώνα και απειλεί να κατακλίσει με νερό της παράκτιες περιοχές», συμπληρώνουν.
 
Υπάρχει ελπίδα (;)
 
Εύλογο νομίζω το ερώτημα: υπάρχει χρόνος να ανατρέψουμε αυτές τις εξελίξεις;
 
«Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο πιο γρήγορα πάρουμε γενναίες αποφάσεις τόσο το καλύτερο. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ικανοποιητικό και το κόστος που θα πληρώσουμε θα είναι χαμηλότερο. Οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την άμεση αντίδραση της ανθρωπότητας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δείξει να έχουμε μεγάλη πρόθεση», μού επισημαίνουν και οι δυο.
 
Στο μεταξύ, η αύξηση της θέρμανσης του πλανήτη έχει ξεπεράσει τον 1°C και μεγάλο μέρος από αυτήν συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες. «Όσο η θέρμανση αυξάνεται και οι συνέπειές της γίνονται πιο έντονες οπότε ο κόσμος συνειδητοποιεί που οφείλονται και τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να βελτιώσει την κατάσταση, και εφόσον οι κυβερνήσεις αποφασίσουν τις σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τότε υπάρχει ελπίδα για διέξοδο από την κλιματική κρίση που μπορεί να είναι περισσότερο εμφανής στα μέσα του αιώνα μας και μετά», τονίζουν οι δυο ερευνητές.
 
Ερώτηση: εσείς τί πιστεύετε; Θα πούμε τελικά το νερό νεράκι;
 
Προκόπης Γιόγιακας (Οικονομικός Ταχυδρόμος)
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum