| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 03/05/2022

 

 

Μια από τις πιο σημαντικές μεταβλητές της οικονομίας μιας χώρας  είναι  το ύψος των καταθέσεων των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στις εγχώριες εμπορικές τράπεζες σε σχέση με τις άλλες μακροοικονομικές της μεταβλητές.

 

 

Σύμφωνα με την διεθνή αρθρογραφία, το  ύψος των καταθέσεων μιας χώρας  επηρεάζεται από ένα σύνολο μακροοικονομικών, μικροοικονομικών, αλλά και συμπεριφορικών παραγόντων όπως:

 

το ύψος των  επιτοκίων, το  μέγεθος του  ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, οι αποδόσεις των εναλλακτικών επενδύσεων, η φορολογική πολιτική, οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, η κατάσταση του εγχώριου και παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, η αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

 

Στον  πολύ ενδιαφέροντα πίνακα, τον οποίο  δημιούργησε το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, καταγράφεται  η πορεία των καταθέσεων για την περίοδο 2009 μέχρι και τις αρχές του 2022 ανά Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αντανακλά σε ένα μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της  εφαρμοζόμενης Οικονομικής Πολιτικής της εκάστοτε Κυβέρνησης.

 

 

Σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία το ιστορικό υψηλό των καταθέσεων της περιόδου καταγράφηκε στις αρχές της κρίσης, τον Ιούλιο του 2009,  στα  237 δισ. ευρώ. Η κρίση χρέους της χώρας μας και η πτώχευση που ακολούθησε οδήγησαν σε σημαντικές εκροές από τις καταθέσεις στις  εγχώριες τράπεζες με αποτέλεσμα να μειωθούν στα 150 δισ. ευρώ.

 

Την περίοδο 2012 -2014 που ήταν υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Σαμαρά ο σημερινός Διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας,  η   εμπιστοσύνη των πολιτών άρχισε να αποκαθίσταται   και οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 163 δισ. ευρώ. Κατά την βραχύβια  περίοδο του κ. Χαρδούβελη και την αναμενόμενη επικράτηση του Σύριζα σε συνδυασμό με τις  αντιφατικές  δηλώσεις ανώτατων στελεχών του για το νόμισμα της χώρας, καταγράφηκαν σημαντικές  εκροές καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

 

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, η περίοδος της επονομαζόμενης  «σκληρής διαπραγμάτευσης» του αμφιλεγόμενου υπουργού Γιάννη Βαρουφάκη, αποδείχθηκε ιδιαίτερα καταστροφικό σε όλα τα επίπεδα. 

 

Την σύντομη αυτή περίοδο καταγράφηκαν εκροές καταθέσεων  πάνω από 35 δισ. ευρώ  και οι  εγχώριες καταθέσεις έφτασαν στα χαμηλότερα ιστορικά χαμηλά  της περιόδου κατρακυλώντας στα 120 δισ. ευρώ. 

 

Μέσα  σε  ένα διάστημα μόλις 5 μηνών  ο κ. Βαρουφάκης  «κατάφερε» με τις δηλώσεις του και την  πολιτική του, να εκτινάξει τα επιτόκια των 10ετών ΟΕΔ κατά 113,23% και να μηδενίσει την διεθνή αξιοπιστία της χώρας. «Παρέλαβε» το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 8,292% και το «παρέδωσε» στο 17,68%, ποσοστό που δεν εμφανίζεται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και όχι φυσικά σε ευρωπαϊκή χώρα με νόμισμα το ευρώ.

 

Μετά την  απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη  αποκαταστάθηκε σε ένα βαθμό η οικονομική σταθερότητα της χώρας  και οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 139 δισ. ευρώ.

 

Τέλος η  αλλαγή της κυβέρνησης  και κατά την περίοδο που είναι Υπουργός ο κ. Σταϊκούρας παρατηρούμε μια σημαντική  αύξηση των καταθέσεων  κατά 39 δισ. ευρώ, οι οποίες έφθασαν  στις αρχές του 2022 τα 177 δισ. ευρώ.

 

Φυσικά στην αύξηση των καταθέσεων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η πανδημία, ο εγκλεισμός των πολιτών στο σπίτι, ο φόβος τους και η ανησυχία τους για το αύριο.

 

Ανεξάρτητα από τους λόγους που τελικά  οδήγησαν σε αυτή την αύξηση των καταθέσεων, το γεγονός αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για την οικονομία μας παρά  το γεγονός ότι τα προβλήματα των πολιτών παραμένουν ασφυκτικά, ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

 

* Ο Νικόλαος Φίλιππας είναι  Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. 

 

Πρώτη δημοσίευση στο Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum