| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 01/03/2022

 

 

Η σχετική στασιμότητα των τελευταίων χρόνων όσον αφορά το περιεχόμενο της εταιρικής χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτής φαίνεται να οδηγείται σε ένα τέλος.

 

 

Η έλευση της μετα-ψηφιακής εποχής και των δυσθεώρητων υπολογιστικών δυνατοτήτων που αυτή φέρνει, σε συνδυασμό με το εντεινόμενο ενδιαφέρον σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, προμηνύει σημαντικές αλλαγές στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, με τις πιο εξέχουσες από αυτές να σχετίζονται με τους ακόλουθους πυλώνες:

Αυτοματοποίηση διαδικασιών: Υιοθετώντας τεχνολογίες αυτοματοποίησης των λογιστικών εργασιών με τη χρήση ρομπότ (RPA – Robotic Process Automation), ο χρόνος που θα απαιτείται από τις εταιρείες για την παραγωγή της αναφοράς συρρικνώνεται σημαντικά. Εργασίες ρουτίνας αυτοματοποιούνται μέσω της χρήσης κώδικα υπολογιστή σχεδιασμένου να επαναλαμβάνει ενέργειες με ελάχιστη ανθρώπινη εμπλοκή. Σύμφωνα με υφιστάμενες μετρήσεις, 1 λεπτό εργασίας ενός ρομπότ αντιστοιχεί σε 15 λεπτά ανθρώπινης εργασίας.

 

Ως αποτέλεσμα, η υφιστάμενη διαδικασία προετοιμασίας των οικονομικών καταστάσεων (Financial Statements Closing Process – FSCP) βελτιστοποιείται και οι ανθρώπινοι πόροι της εταιρείας ανακατανέμονται σε εργασίες που παράγουν επιπρόσθετη αξία.

 

Ψηφιακή αναφορά: Η χρηματοοικονομική αναφορά των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ψηφιοποιείται. Με βάση το νέο πλαίσιο, αυτή θα πρέπει να υποβάλλεται σε συγκεκριμένη μορφή (XHTML – Extensible Hypertext Markup Language) ώστε να είναι κατανοητή τόσο στο ανθρώπινο μάτι όσο και στα σχετικά λογισμικά προγράμματα. Επίσης, στην περίπτωση των ενοποιημένων καταστάσεων που ετοιμάζονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), αυτές πρέπει εφεξής να επισημαίνονται με ετικέτες (tags) σε γλώσσα XBRL (Εxtensible Business Reporting Language). Απόρροια αυτού είναι η απλοποίηση της ανάλυσης των αναφορών από τους χρήστες αυτών μέσω της χρήσης υπολογιστικών συστημάτων και η βελτιστοποίηση της συγκρισιμότητάς τους.

 

Τέλος, οι εταιρείες θα κληθούν στο άμεσο μέλλον να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναφοράς (Integrated Reporting), το οποίο εκτός από την καθιερωμένη ιστορική οικονομική πληροφόρηση (historical financial reporting) θα παρέχει επίσης γνωστοποιήσεις όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλύπτοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σχετικά με τη διακυβέρνηση (Environmental, Social & Governance – ESG) θέματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ίδρυμα των ΔΠΧΑ συγκρότησε πρόσφατα το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (International Sustainability Standards Board – ISSB), έχοντας ως αποκλειστικό στόχο τη θέσπιση υψηλής ποιότητας προτύπων γνωστοποίησης για θέματα βιωσιμότητας. Παράλληλα, η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών (International Federation of Accountants – IFAC) έχει ήδη επιστήσει την προσοχή των μελών της σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση για τη χρήση 2021.

 

Σε μια εποχή όπου ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία, τη μεταφορά και την πληροφόρηση των ανθρώπων μεταβάλλονται ραγδαία, θα ήταν παράλογο η εταιρική οικονομική πληροφόρηση να μένει ανεπηρέαστη. Το άμεσο μέλλον προμηνύεται αρκετά ανατρεπτικό με πληθώρα αλλαγών τόσο στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτής (RPA) όσο και στο περιεχόμενό της (XBRL, Integrated Reporting).

 

Οι εταιρείες που θα προσαρμοστούν ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες της νέας εποχής θα ηγηθούν σε θέματα που άπτονται της ποιότητας της πληροφόρησης και του χαμηλού κόστους παραγωγής αυτής.


Κακολύρης Κωνσταντίνος (To Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum