| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 13/05/2022

 

 

Μπορεί να μην κυριαρχεί ακόμη στην αμερικανική επικαιρότητα, αλλά οι οικονομολόγοι παρακολουθούν με ανησυχία τις συνέπειες στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών από δύο χρόνια πανδημίας και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, μόνο το 23% των Αμερικανών βλέπει την οικονομία «κάπως καλή», παρά τη χαμηλή ανεργία και τον σχετικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Αιτία, βέβαια, είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σαράντα ετών και η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στο αν αυτός θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

 

Καθυστερημένα η Federal Re-serve, η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι μεταβατικός και ανέλαβε δράση. Το ίδιο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που επίσης είχε υποστηρίξει ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός. Δεν λείπουν οι οικονομολόγοι που συγκρίνουν την προεδρία του με εκείνη του προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 1980 λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να άργησε να εστιάσει στο πρόβλημα, όπως και ο Κάρτερ, αλλά οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι έχει περισσότερα εργαλεία στη φαρέτρα του για να τον αντιμετωπίσει.

 

Αντιστοίχως, όμως, κάποιες από τις πολιτικές του επιλογές μπορεί να συνέβαλαν στον πληθωρισμό, είτε με τα γενναία μέτρα άμεσης στήριξης των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας (όπως προειδοποιούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς) είτε επειδή η προεκλογική του υπόσχεση για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής και εργασίας σημαίνει πιο ακριβά προϊόντα λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής.

 

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία και το υψηλότερο κόστος για τις πρώτες ύλες και την ενέργεια που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη συνακόλουθη διάρρηξη των οικονομικών σχέσεων με την πρώτη να επιτείνει τα προβλήματα εφοδιασμού.

Με όλα αυτά να εξελίσσονται σε ένα εκλογικό έτος, το ένστικτο του Λευκού Οίκου είναι να εστιάσει στις κύριες πολιτικές του προτεραιότητες – και προσπαθεί να απομονώσει τον θόρυβο από την κακή πορεία του χρηματιστηρίου, τη θετική τροχιά του οποίου έκανε σημαία ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Επιπλέον, η επικείμενη ανατροπή της απόφασης που κατοχύρωσε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να αποδειχθεί συσπειρωτική για τους προοδευτικούς ψηφοφόρους στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς η προστασία των δικαιωμάτων θα αναδειχθεί κυρίαρχο ζήτημα για τους Δημοκρατικούς στις κάλπες. Και μπορεί αυτό να τους είναι αρκετό για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά στις προεδρικές εκλογές του 2024 οι οικονομικές συνέπειες της σημερινής πολυεπίπεδης κρίσης θα είναι ακόμη πιο έντονες – και ο πληθωρισμός ακόμη εδώ, αν συνεχιστεί η μετάλλαξη της παγκοσμιοποίησης σε δύο ή περισσότερα περιφερειακά μπλοκ.

 

Κατερίνα Σώκου (Καθημερινή)

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum