| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Πολύ λίγες οι λύσεις της Ε.Ε. κατά της ενεργειακής κρίσης

 

00:01 - 09/08/22

 

Με την ανησυχία, ειδικά ενόψει του επόμενου χειμώνα για την ενεργειακή κρίση, να αυξάνεται, όπως σχολίαζε πριν από μερικές ημέρες το Bloomberg, με όλα όσα είναι γνωστά έως σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εργαλειοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας για να διχάσει την Ευρώπη και να υπονομεύσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία. Η πρόσφατη απάντηση της Ευρώπης δεν θα αλλάξει τους υπολογισμούς του. Ο χρόνος λιγοστεύει και χρειάζονται καλύτερες λύσεις. Ο κρατικός όμιλος Gazprom έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη διαμέσου του Nord Stream 1 στο 20% της κανονικής χωρητικότητας, αποδίδοντάς το σε επισκευαστικά προβλήματα. Ενόσω ο πόλεμος συνεχίζεται, παραμένει βάσιμη η πιθανότητα να διακοπεί πλήρως η παροχή. Αυτό θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία της Ευρώπης και δυνητικά θα στερούσε τη θέρμανση σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση κατορθώσει να γεμίσει στο 90% τις αποθήκες φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, θα υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρές διαταραχές. Το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως απάντηση στην απειλή της Ρωσίας για την περιστολή της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% ανά χώρα, απέτυχε εξαρχής. Η Γερμανία λόγω βαριάς εξάρτησης από το ρωσικό αέριο στήριξε το 15%, αν και άλλες χώρες θεώρησαν πως θα προκαλέσει δυσανάλογη βλάβη για περιορισμένο συλλογικό όφελος.

 

Όπως έγραψε το Bloomberg στην ανάλυση – άρθρο του, η νεότερη εκδοχή του σχεδίου ήταν μια ελαφρώς παραλλαγμένη πρόταση, όμως εμείς εκτιμούμε πως απαιτείται μια πιο φιλόδοξη και εμπεριστατωμένη προσέγγιση. Σε πρώτη φάση χρειάζεται μια σύνοδος κορυφής, ώστε να συζητηθεί μια καινούργια βραχυπρόθεσμη στρατηγική. Επίσης, απαιτείται μια ευρεία και εκτεταμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης για να επεξηγηθούν οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να προετοιμαστούν οι πολίτες για το ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις σε αυτές. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αυτού του είδους για να θεωρείται νόμιμη χρειάζεται αμοιβαίους συμβιβασμούς και θυσίες – και πρωτοπόροι πρέπει να τεθούν οι πολιτικοί των εθνικών κρατών και όχι οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πάντως, το όποιο σχέδιο χρειάζεται να μπει σε εφαρμογή για να στηριχτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά εντός του χειμώνα.

 

Ορισμένες χώρες έθεσαν όρια στις χρεώσεις και επέβαλαν φοροαπαλλαγές, αλλά τέτοια μέτρα απλώς αυξάνουν τη χρήση. Τελικώς θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να δίδονται επιδοτήσεις με εισοδηματικό κριτήριο για τους μη έχοντες και κίνητρα για μείωση κατανάλωσης σε περιόδους αιχμής. Επίσης, οι κυβερνήσεις πρέπει να σκεφθούν δημιουργικά σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο ώστε να διαχειριστούν τη ζήτηση. Λόγου χάριν, βάσει του κατεπείγοντος σχεδίου της Γερμανίας, οι επιχειρήσεις μπορούν να αποζημιωθούν, εάν ελαττώσουν τη χρήση και δημιουργήσουν πλεονάσματα διαθέσιμα στην ευρύτερη αγορά μέσω δημοπράτησης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum