| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Η Δύση, η Κίνα & Η Αφρική

 

00:01 - 13/09/24

 

 

Καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις με τη Δύση, κατά κύριο λόγο με την Ουάσιγκτον αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κίνα στρέφεται και πάλι στην Αφρική, το έως τώρα προνομιακό πεδίο για τον οικονομικό επεκτατισμό της, επιχειρώντας να τροποποιήσει τις σχέσεις της με τη Μαύρη Ηπειρο.

Όπως έγραψε το Reuters, στο πλαίσιο της σινο-αφρικανικής συνόδου κορυφής, που αρχίζει αύριο στο Πεκίνο και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με όλους τους ηγέτες αφρικανικών χωρών και θα επιχειρήσει να προωθήσει τα κατεξοχήν προϊόντα της πράσινης οικονομίας, ηλεκτροκίνητα οχήματα και φωτοβολταϊκά.

Οσα δηλαδή θεωρούν πλεονασματική παραγωγή οι δυτικές χώρες και κατηγορούν την Κίνα ότι κατακλύζει με αυτά τις αγορές τους. Παράλληλα θα επιδιώξει να διασφαλίσει όσο μεγαλύτερη πρόσβαση μπορεί στις πρώτες ύλες της Μαύρης Ηπείρου, λίθιο, κοβάλτιο, χαλκό. Οπως, όμως, επισημαίνουν παρατηρητές, ακόμη και με τους Αφρικανούς αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα.      

Πρώτα από όλα γιατί πολλές χώρες θα απαιτήσουν από το Πεκίνο να καταστήσει σαφές με ποιον τρόπο σκοπεύει να τηρήσει την υπόσχεσή του από το 2021 για αγορά αφρικανικών προϊόντων αξίας 300 δισ. δολαρίων. Παράλληλα θα ζητήσουν εγγυήσεις για την ολοκλήρωση ατελών έργων, όπως, για παράδειγμα, η σιδηροδρομική γραμμή που έχει σχεδιασθεί να συνδέσει την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αφρικής.

Οπως επισημαίνει, όμως, ο Ερικ Ολάντερ, συνιδρυτής του China-Global South Project, ομίλου μέσων ενημέρωσης για τις σχέσεις της Κίνας με την Αφρική, «νικητές θα βγουν όσες χώρες έχουν μελετήσει προσεκτικά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Κίνα και μπορέσουν να προσαρμόσουν τις προτάσεις τους στις νέες και περιορισμένες προτεραιότητές της». Ο ίδιος τονίζει πως κάτι τέτοιο «είναι αρκετά δύσκολο να το καταφέρουν χώρες μιας ηπείρου με μεγάλα ποσοστά αναλφαβητισμού». Επίσης, όμως, πολλές αφρικανικές χώρες ενδέχεται να βλέπουν με άλλο μάτι την Κίνα, καθώς υπόσχεται νέα δάνεια και επενδύσεις, αλλά τελευταία το Πεκίνο έχει αλλάξει τακτική έναντι της Αφρικής.

Αποφεύγει να χρηματοδοτήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια και προσπαθεί αντ’ αυτών να προωθήσει τις προηγμένες πράσινες τεχνολογίες, στις οποίες έχει επενδύσει πάρα πολλά. Χρηματοδοτεί περισσότερο την κατασκευή αιολικών πάρκων, μονάδων ηλεκτροκίνητων οχημάτων και υποδομές για τηλεπικοινωνίες πέμπτης γενιάς, και περιορίζει τις επενδύσεις σε γέφυρες, λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους χορήγησε μόνο 13 δάνεια ύψους μόλις 4,2 δισ. δολαρίων σε οκτώ αφρικανικές χώρες και σε δύο περιφερειακές τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτεί με 500 εκατ. δολάρια σχέδια υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.
   
Στο μεταξύ, φοβούμενη την επέλαση της Κίνας στη Μαύρη Ηπειρο και προκειμένου να μη χάσει μερίδιο αγοράς ή διπλωματική επιρροή, η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να καλεί Αφρικανούς ηγέτες. Κάτι ανάλογο κάνουν και άλλες χώρες από όλο τον κόσμο, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Νότια Κορέα, που τα τελευταία χρόνια συγκαλούν συνόδους με ηγέτες αφρικανικών χωρών.

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum