| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 
 

 

Η Κίνα στην παγίδα του πολέμου τιμών: προκλήσεις και πρώτες νίκες

00:01 - 20/08/25
 
                          

Η υπερπαραγωγή της Κίνας έχει εισχωρήσει στην εγχώρια αγορά, προκαλώντας έναν έντονο πόλεμο τιμών μεταξύ επιχειρήσεων που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους και εντείνει τον αποπληθωρισμό. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, καταγράφοντας ορισμένες πρώτες επιτυχίες, ωστόσο η σύγκρουση αναμένεται να διαρκέσει.

 

Από τον Ιούνιο του 2024, το Πεκίνο άρχισε να προειδοποιεί τις εταιρείες για τις συνέπειες του «ακραίου» ανταγωνισμού, ο οποίος πλήττει κερδοφορία σε κλάδους που εκτείνονται από τα ηλεκτρικά οχήματα και τα φωτοβολταϊκά έως τον χάλυβα, το τσιμέντο και τις υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης. Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις αρχές του 2025, με την BYD να μειώνει απότομα τις τιμές της, ενώ κολοσσοί όπως η Meituan και η JD.com προσέφεραν γενναίες εκπτώσεις και επιδοτήσεις.

 

Παρά τις προσδοκίες του 2024 για ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, η ένταση του πολέμου τιμών φέτος οδήγησε τον δείκτη τιμών παραγωγού σε πτώση 3,6% σε ετήσια βάση. Το Πεκίνο, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο που δημιουργεί η υπερπαραγωγή για την οικονομία, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα εκστρατεία για να περιορίσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε επιθετικές πολιτικές τιμολόγησης.

 

Μερικά πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: οι μέσες εκπτώσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκαν τον Ιούλιο, ενώ οι Meituan, JD.com και Alibaba συμφώνησαν να τερματίσουν τις ακραίες προσφορές. Παράλληλα, ενισχύονται οι συγχωνεύσεις και η συγκέντρωση σε κλάδους όπως η πολυσιλικόνη, ενώ η China Shenhua Energy σχεδιάζει να εξαγοράσει περιουσιακά στοιχεία από τον βασικό της μέτοχο για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

 

Ωστόσο, η πρόκληση είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες που στοχεύει το πρόγραμμα βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και η συμμόρφωση στις οδηγίες εξαρτάται από την εθελοντική τους αυτοπειθαρχία. Το Πεκίνο είχε καταφέρει την περίοδο 2015–2017 να περιορίσει την υπερπαραγωγή στις κρατικές επιχειρήσεις, αλλά η φύση των ιδιωτικών εταιρειών καθιστά πολύ δυσκολότερη την εφαρμογή ανάλογων μέτρων.

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum