| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

 

 

Το παράδειγμα των Κεντρικών Τραπεζών

 

00:01 - 30/01/23

 

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, που προσπαθούν να διασφαλίσουν πως οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή δεν θα τονώσουν έτι περαιτέρω τον πληθωρισμό, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να οργανώσουν τα του οίκου τους. Όπως έγραψε το Bloomberg σε πρόσφατη ανάλυση του, οι εργαζόμενοι στις κεντρικές τράπεζες δεν αποφεύγουν το σοκ από τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης, σοκ που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά. Ακόμη κι αν δεν τους αρέσει, οι υπάλληλοι των κεντρικών τραπεζών αντιμετωπίζουν το ίδιο πλήγμα με όλους τους άλλους στην αγορά εργασίας, τη στιγμή που οι προϊστάμενοί τους επιδιώκουν να ανακόψουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό στις οικονομίες που εποπτεύουν, αντισταθμίζοντας τις υπερβολικές αυξήσεις μισθών.

Κάποιοι γκρινιάζουν. Οι αποχωρήσεις από την Τράπεζα της Βραζιλίας πέρυσι, καθώς και ορισμένες από την Τράπεζα της Αγγλίας το 2017, υπογραμμίζουν πως τέτοια ιδρύματα πραγματικά αγωνίζονται να συγκρατήσουν τη δυσαρέσκεια, ιδίως σε μια περίοδο παγκόσμιων εργατικών αναταραχών.

Ακόμη κι έτσι, όμως, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών έρχονται αντιμέτωποι με μια ισχυρή πολιτική επιταγή, να διασφαλίσουν τη μισθολογική πειθαρχία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι διαπραγματεύσεις δεν γενικεύονται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Η πικρή εναλλακτική, εάν οι υπάλληλοί τους λάβουν πλήρη αποζημίωση για την απώλεια αγοραστικής δύναμης, είναι να τους κατακρίνουν για υποκρισία και να διακινδυνεύσουν να δουν υψηλότερο πληθωρισμό.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πρώτες στη γραμμή για να αποτρέψουν ένα σπιράλ μισθών – τιμών», δήλωσε ο Κάρστεν Τζούνιους, διευθυντής οικονομολόγος στην Bank J Safra Sarasin και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη Ζώνη του Ευρώ, όπου ο πληθωρισμός έφθασε στο ανώτατο όριο του 10,6% πέρυσι –ρεκόρ στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος– το προσωπικό της ΕΚΤ έλαβε αύξηση μισθών 4% για το 2023. Η προηγούμενη ήταν 1,48%, που κι αυτή δεν συμβάδιζε με την αύξηση των τιμών. Στην Τράπεζα της Γαλλίας, μια αύξηση 4% που χορηγήθηκε τον Ιούλιο ήταν η πρώτη σε πέντε χρόνια. Η είδηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας περιορίζει επίσης τις μισθολογικές απαιτήσεις έγινε γνωστή μόλις αυτή την εβδομάδα.

Τέλος, κι ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι επιφυλακτική στο να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις αμοιβές του προσωπικού της, η μισθολογική της κλίμακα για το 2023, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, δείχνει μια μέγιστη αύξηση 5,1% στο κατώτερο και ανώτερο εύρος κάθε μισθολογικής βαθμίδας, εκτός από το κατώτατο επίπεδο. Αυτό συγκρίνεται με τον μέσο πληθωρισμό των ΗΠΑ, του 8% το 2022.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum