| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 08/07/2024

 

 

Στην προεκλογική περίοδο που περνάει η Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ένα θέμα, αυτό του Brexit, που κανείς δεν το βάζει ως θέμα συζήτησης. Σαν να υπάρχει μηχανισμός άρνησης, που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αναμοχλεύει τα παλιά. Στο μανιφέστο του το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών αναφέρεται μόνο στα «οφέλη του Brexit». Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν το αναφέρουν ούτε μια φορά στις πρώτες 100 σελίδες του προγράμματός τους.

 

 

Ο σχεδόν βέβαιος νέος πρωθυπουργός, ηγέτης των Εργατικών Κ. Στάρμερ, δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «Brexit» ούτε μια φορά όταν κυκλοφόρησε το προεκλογικό του πρόγραμμα στις 13 Ιουνίου και αλλάζει γρήγορα θέμα όποτε τον ρωτούν για αυτό. Οι Βρετανοί θέλουν να ξεχάσουν το μεγαλύτερο τραύμα που επιβάρυνε μια ολόκληρη γενιά πολιτικών.

Η άρνησή τους να αντιμετωπίσουν το παρελθόν θυμίζει το δικό μας εθνικό «τραύμα», τη χρεοκοπία της χώρας και τη δική μας άρνηση να το διαχειριστούμε. Αυτό φαίνεται από την απουσία οποιασδήποτε συζήτησης ή αποτίμησης εκείνης της περιόδου κατά τις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες που δόθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Οι Έλληνες πολιτικοί συμπεριφέρονται σαν να μην έγινε τίποτα την προηγούμενη δεκαετία. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης δεν αναφέρονται από μόνοι τους στο θέμα και όταν ερωτώνται αποδίδουν την ανακίνηση της συζήτησης σε κάποιον εκβιασμό.

Ο Πρωθυπουργός, από την άλλη, αναφέρεται εμμέσως στη χρεοκοπία μόνο όταν θέλει να θυμίσει την ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας, κατά τα άλλα συμπεριφέρεται και αυτός – και η κυβέρνηση – σαν η χώρα να βρίσκεται σε πλήρη κανονικότητα την οποία κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί. Μόνο που η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε μόνο δημοσιονομικά+, χρεοκόπησε συνολικά το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοζε και ακόμα δεν συζητούμε σοβαρά τα θέματα που μας χρεοκόπησαν. Διαβάζουμε στις εκθέσεις και στις παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα θέματα με τα οποία δεν ασχολείται κανείς Ελληνας.

Εχουμε 1.047 φοροαπαλλαγές ύψους 12,88 δισ., τις οποίες θα έπρεπε να επανεξετάζουμε κάθε χρόνο ώστε να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους, με δεδομένο ότι το 2010 χρεοκοπήσαμε και λόγω της σπατάλης του κράτους. Βλέπουμε ότι ο μισθός των μεσαίων εισοδημάτων είναι καθηλωμένος 15 χρόνια και όλοι οι πολιτικοί ασχολούνται μόνο με τους νεοεισερχόμενους. Μιλάει η ΤτΕ για νέα τρύπα στο ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και στα αφτιά των πολιτικών ακούγεται σαν θεωρητική γκρίνια. Τους λέει ο Γ. Στουρνάρας ότι έχει δημιουργηθεί φούσκα στα ακίνητα και δεν προτείνει κανείς κάτι για να αυξήσει την προσφορά ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Βρισκόμαστε σε άρνηση με οτιδήποτε μας θυμίζει το «τραύμα» και αντιμετωπίζουμε τον ίδιο κίνδυνο με τους Βρετανούς: αυτό να «κακοφορμίσει».

Νίκος Φιλιππίδης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum