| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 24/05/2022

 

 

Ήταν το σωτήριον έτος 2016 όταν ο αγαπημένος αρθρογράφος του τότε Πρωθυπουργού, Θανάσης Καρτερός - όντας πεπειραμένος εφημεριδάς - κατάφερε να συμπυκνώσει όλο το ιδεολογικό πρόβλημα της τότε Κυβέρνησης σε έναν τίτλο. Δεν είχε προηγούμενα με το ίδιο το Χάρβαρντ. Ούτε απ’ έξω δεν πέρασε. Χρησιμοποίησε το όνομα του διάσημου πανεπιστημίου συμβολικά κατά της αριστείας και της εξέλιξης της δημόσιας παιδείας. Διότι όπως απεδείχθη, η αριστερά απεχθάνεται την αριστεία για όλους τους άλλους. Θέλει να νιώθει νομενκλατούρα και να έχει το δικαίωμα να στέλνει τα δικά της παιδιά για σπουδές σε κορυφαία ιδρύματα. Για τους υπόλοιπους το Χάρβαρντ (και το κάθε Χάρβαρντ) είναι μια επάρατη νόσος του καπιταλισμού. Μια νόσος που απειλεί να ισοπεδώσει τα πάντα και να κάνει τα παιδιά των πεφωτισμένων συντρόφων, να συναγελάζονται με τα παιδιά των πλεμπαίων ψηφοφόρων.

 

 

Στο Χάρβαρντ ωστόσο είναι ανώτεροι άνθρωποι. Δεν κρατούν κακία για τις χυδαίες προσβολές. Μια λιγότερο προβεβλημένη συμφωνία που κλείστηκε κατά το ταξίδι Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.. περιλαμβάνει το Χάρβαρντ και μερικά ακόμη κορυφαία ιδρύματα της χώρας με την καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση στον κόσμο. Ειδικότερα, από φέτος το καλοκαίρι, το ΕΚΠΑ προχωρά σε συνεργασία με το Χάρβαρντ για την διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές. Ανάλογη συνεργασία συμφωνήθηκε και με το Yale, για μεταπτυχιακό που θα αφορά σε περιβαλλοντικές επιστήμες και Δημόσια Υγεία. Το Μετσόβιο προχωρά στη δημιουργία προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Columbia, στη δημιουργία διδακτορικού στη μηχανική συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο του Michigan και στη διοργάνωση κοινών μαθημάτων με το πανεπιστήμιο του Kentucky. Αντίστοιχα το πανεπιστήμιο Πειραιά συμφώνησε με το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ. Συμφωνίες συνήφθησαν επίσης μεταξύ Οικονομικού Πανεπιστημίου και Indiana University, Αριστοτέλειου με Stockton kai University of Alabama, Ιόνιου με Johns Hopkins κ.λπ. 

 

Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη θα είχαν ενδιαφέρον για τα αντίστοιχα ελληνικά ιδρύματα. Δεν υποβαθμίζω το ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο που γίνεται σε αρκετά εξ’ αυτών. Τουναντίον. Θεωρούσα όμως ότι στους “preppy” Αμερικανούς, οι εικόνες των Ελληνικών ΑΕΙ με τις βαριοπούλες, τα βουνά από αφίσες, το λαθρεμπόριο και τη διαπόμπευση καθηγητών θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά. Αντίθετα, στη συνάντηση που οργάνωσε το Υπ. Παιδείας κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Η.Π.Α., παρευρέθηκαν περισσότερα από 20 αμερικανικά πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών, όσα προαναφέρθηκαν και μερικά ακόμη. 

 

Συνήφθησαν και διακρατικές συμφωνίες για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως η δημιουργία ενός θερινού προγράμματος με στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη νεαρών γυναικών (ηλικίας 15-17 ετών) προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) ή ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών με την «άριστη” ονομασία. Future Leaders Exchange Program. Ελπίζω  οι συμφωνίες αυτές να μην προκαλέσουν τον αρθρογράφο να γράψει “σας γ@μω το 2nd elementary school οφ Χιούστον». 

 

Γνωρίζω ότι για τις συμφωνίες αυτές θα υπάρξουν αντιδράσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν οι αριστεριστές δεν επέτρεπαν τη διεξαγωγή ημερίδων στο ΟΠΑ για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών. Είχαν δείρει και έναν άνθρωπο με κινητικά προβλήματα. Η κοινωνία όμως στη συντριπτική της πλειοψηφία θέλει να προχωρήσει χωρίς τα απολιθώματα της ψυχροπολεμικής περιόδου με τα σταλινικά συνθήματα και τις τραμπούκικες πρακτικές.  Ακόμη και έτσι όμως, στη «μεταβατική» περίοδο που ζούμε, είναι σημαντικό για τα παιδιά που ονειρεύονται μια ακαδημαϊκή καριέρα ή μια στιβαρή μόρφωση, να έχουν επαφή με την ελίτ της παγκόσμιας εκπαίδευσης. Τα Αμερικάνικά ιδρύματα, έχουν επίγνωση της αποστολής τους. Κάθε χρόνο δίνουν τη δυνατότητα σε «μη έχοντες» να παρακολουθήσουν με πλήρεις υποτροφίες τα προγράμματα σπουδών τους. 

 

Διά πυρός και σιδήρου, αρκετά από τα ελληνικά ΑΕΙ κάνουν σπουδαία δουλειά. Μια δουλειά που αναγνωρίζεται διεθνώς. Η «ζύμωση» με τις κορυφαίες ακαδημαϊκές πρακτικές, μόνο όφελος μπορεί να φέρει για τα εγχώρια ιδρύματα. Οι συμφωνίες αυτές δεν είναι φυσικά τόσο προβεβλημένες όσο άλλες που αφορούν σε εξοπλισμούς ή θέματα διπλωματίας. Στο φτωχό μου μυαλό όμως η ενδυνάμωση της δημόσιας παιδείας είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένα σοβαρό κράτος…

 

Σταμάτης Ζαχαρός (Athens Voice)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum