| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 11/09/2025

    

 

 

 

Θα έχετε ίσως προσέξει ότι τα προϊόντα με αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στα ράφια των σουπερμάρκετ καθώς έχει επικρατήσει η ιδέα ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη καταναλώνουμε, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας. Πρόκειται για μια τάση η οποία είναι διεθνής και έχει τις ρίζες της στις προσπάθειες ερασιτεχνών αθλητών να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα τους.

Σήμερα ωστόσο, η τάση αυτή τείνει να επεκταθεί σε ολοένα και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού. Υποκινείται δε κυρίως από influencers (επιδραστικούς ανθρώπους), όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν έχει λίγη υπομονή να κάνει σχετικές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο. Αν τους πιστέψουμε, θα πρέπει να καταναλώνουμε έως και τριπλάσιες ποσότητες πρωτεΐνης, από αυτές που εισηγούνται οι επίσημες διεθνείς διατροφικές οδηγίες!

 

Για τους ενηλίκους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει την κατανάλωση 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους ανά ημέρα. Σύμφωνα δε με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι ενήλικοι των ανεπτυγμένων χωρών όχι μόνο λαμβάνουν αυτά τα ποσά πρωτεΐνης μέσω της διατροφής τους, συχνά τα ξεπερνούν. 

Βεβαίως, το συνιστώμενο ποσό διαφοροποιείται ανάλογα με τη δραστηριότητα και την ηλικία. Παραδείγματος χάριν, οι ευρωπαϊκές διατροφικές οδηγίες συστήνουν σε άτομα άνω των 65 την πρόσληψη 1,2 γραμμαρίων ανά κιλό βάρους ανά ημέρα, ενώ για αθλητές της άρσης βαρών η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 1,2 έως 1,6 γραμμάρια ανά κιλό βάρους.

Το ανώτατο όριο των 1,6 γραμμαρίων δεν προέκυψε τυχαία: καλά τεκμηριωμένα ευρήματα δείχνουν ότι η άσκηση με αντιστάσεις είναι αυτή που αυξάνει τη μυϊκή μάζα και όχι η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης, η οποία πέραν του ορίου των 1,6 γραμμαρίων είναι άχρηστη αλλά και επιβλαβής.

Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αποθηκεύει πρωτεΐνες, ούτε και αμινοξέα (τα προϊόντα διάσπασής τους). Και όπως εξηγούν οι ειδήμονες, η πλεονάζουσα πρωτεΐνη, αυτή δηλαδή που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί την ημέρα που λαμβάνεται, αποβάλλεται.

Ετσι, το άζωτο των αμινοξέων αφαιρείται για να σχηματίσει αμμωνία, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ουρία και αποβάλλεται στα ούρα.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης (και ιδιαίτερα των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης) επιβαρύνει τους νεφρούς. Και όχι μόνο: μια σειρά πολυετών μελετών, τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, συνέδεσαν την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται και από παρατηρήσεις σε πειραματόζωα, όπου πλήθος μελετών έδειξαν ότι οι δίαιτες με χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης σχετίζονται με μακροζωία και υγιή γήρανση.

Ας ακούσουμε λοιπόν τους ειδικούς και ας υιοθετήσουμε το αρχαίο «Μέτρον άριστον» (και) στη διατροφή μας.

Πρώτη δημοσίευση στο Βήμα

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum