| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 06/04/2026

                   

 

 

 

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Μεσα στην γενικότερη αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ένα ερωτηματικό που αρχίζει να προβάλεται είναι τι γίνεται με την Κίνα; Είναι αξιοπερίεργο πως από όλες τις σοβαρές δυνάμεις του κόσμου η Κίνα είναι αυτή που ξεχωρίζει μέ την απόλυτή της σιωπή. Αυτή έχει μία εξήγηση με βάση τις τελευταίες εμπορικές προσπάθειες του Πεκίνου να παγιώσει την συνεργασία του με το Κατάρ και τα Εμιράτα για την προμήθεια ενεργειακών προιόντων ώστε να μην εξαρτάται τόσο πολύ απο το Ιράν (εξασφαλίζει από εκεί, με διάφορους τρόπους, το 80% των συνολικών του πετρελαικών εξαγωγών).

 

Γιά πολλά χρόνια, η Τεχεράνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Πεκίνου να τορπιλίσει την αμερικανική ηγεμονία. Προμήθευε την Κίνα με φτηνή ενέργεια ενώ παράλληλα κρατούσε τις ΗΠΑ απασχολημένες στη Μέση Ανατολή. Μετά την αμερικανοισραηλινή όμως επίθεση αυτό το δίκτυο χωρών που συνδέονται με το Πεκίνο κινδυνεύει να καταρρεύσει. Σήμερα η Κίνα αποφεύγει να εμπλακεί δυναμικά στην σύγκρουση διότι αισθάνεται εκτεθειμένη. Εξοντώθηκε ο Χαμενεί με το Πεκίνο αδύναμο να κάνει το παραμικρό. Αν βγεί ενεργητικά στο πλευρό του Ιράν, κινδυνεύει να αποξενωθεί ολοκληρωτικά από τα πλούσια σε ενέργεια κράτη του Κόλπου και το Αζερμπαιτζάν, που τώρα υφίστανται επιθέσεις από την Τεχεράνη. Αν πάλι σταθεί δίπλα τους, θα ενοχλήσει το Ιράν που εξακολουθεί να είναι βασικός ενεργειακός και πολιτικός πελάτης του Πεκίνου.

Στα τέλη Απριλίου, αν δεν αναβληθεί πάλι για αργότερα, ο Πρόεδρος Τράμπ επισκέπτεται την Κίνα. Θα είναι μιά εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση. Με τα όπλα να καπνίζουν, οι ΗΠΑ θα δείξουν ότι είναι αποφασισμένες να κάνουν πράξη όσα ισχυρίζονται. Λχ σχετικά με την Ταιβάν η με τους δασμούς σε κινέζικα προιόντα, που αναστατώνουν το Πεκίνο. Μέχρι τότε η Κίνα μάλλον θα κρατήσει αμήχανη σιωπή. Χάνοντας όμως σημαντική αξιοπιστία απέναντι στις χώρες – πελάτες της.

(To βιβλίο μου, “Πόλεμος στο Ιράν: Οι Τραγικές Αστοχίες της Ευρώπης”, Επίκεντρο, 2026) βρίσκεται απο χθες στα βιβλιοπωλεία)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum