| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τετάρτη, 00:01 - 30/09/2026

 

 

Πριν από 50 και πλέον χρόνια, ταυτόχρονα περίπου με τη δική μας «Μεταπολίτευση», ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επτά χωριστές «άτυπες δικαιοδοσίες», υπό έναν σεΐχη η κάθε μία, με πληθυσμό αποτελούμενο από μετακινούμενες, διασυνδεδεμένες, μεγάλες οικογένειες βεδουίνων, ενώνονται το 1973 υπό την ηγεσία του πατέρα του έθνους Ζάιντ (Zayed). Ηταν μέχρι τότε περίπου 150.000 φτωχοί ψαράδες, άνθρωποι της ερήμου και μικροέμποροι μαργαριταριών. Το 1978 κτίζεται στη μέση του πουθενά, στη σημερινή αρχή της Ζάιντ λεωφόρου του Ντουμπάι, το πρώτο μικρό, ψηλό κτίριο. Βεβαίως, η εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου τη δεκαετία του ’70 χρηματοδότησε την ένωση, αλλά τα ατέλειωτα σημερινά πάρκα ουρανοξυστών και οι γερανοί που κρύβουν τον ουρανό δεν προήλθαν από τα λεφτά του πετρελαίου. Η φωτισμένη ηγεσία κατάλαβε γρήγορα τι πρέπει να κάνει. Οχι μόνο η ένωση προστάτευε τότε τα ΗΑΕ από την εχθρική στάση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά η οικονομική ανάπτυξη θα αποτελούσε εχέγγυο για τη μακροχρόνια ευημερία και ασφάλεια του νέου κράτους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου καθορίστηκαν γρήγορα ελεύθερες φορολογικές ζώνες οικονομικής δραστηριότητας, με μηδενικό φόρο για τις επιχειρήσεις αλλοδαπής που εγκαθίστανται εκεί. Από το 2023 επιβλήθηκε 9% για τις εταιρείες που δουλεύουν με την τοπική οικονομία, ενώ 0% παραμένει ο φόρος για τις τοπικές επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα. Φόρος εισοδήματος δεν υπάρχει σήμερα, ενώ και ο φόρος κατανάλωσης στα περισσότερα βασικά μη επεξεργασμένα αγαθά, ιδίως διατροφής, είναι 0%. Για τα υπόλοιπα είναι 5%. Υπάρχει βέβαια και ο «φόρος αμαρτίας», ιδίως σε αγαθά βλαβερά για την υγεία, όπως η ζάχαρη και το αλκοόλ, που μπορεί να φτάνει και στο 100%.

 

Στη χώρα ζουν περίπου 9 εκατομμύρια αλλοδαποί και λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο Εμιρατινοί. Συντριπτική πλειονότητα είναι οι Ασιάτες (Ινδοί, Πακιστανοί κ.ά.), αλλά και Δυτικοί που πλέον έρχονται για να μείνουν, με μακροχρόνιες βίζες, μαζί με τις οικογένειές τους. Χαρακτηριστικά, όπως έγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι FT, πάνω από 5.000 επιστήμονες επαγγελματίες εγκαταστάθηκαν στο Αμπου Ντάμπι τους τελευταίους μήνες, παρά την επιθετικότητα του Ιράν. Τα καλά σχολεία, το εξαιρετικό συγκοινωνιακό δίκτυο, η τάξη και η ασφάλεια, ένα φιλοεπιχειρηματικό κράτος που λειτουργεί αποδοτικά χωρίς να ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσελκύουν επιστήμονες επαγγελματίες και μεγάλες επιχειρήσεις προς εγκατάσταση. Οι ανειδίκευτοι, η μεγάλη πλειονότητα, έχουν καλυμμένη τροφή, στέγαση και φυσικά ασφάλιση, με μηνιαίες απολαβές γύρω στα 300-500 δολάρια, τα οποία και αποστέλλουν συνήθως πίσω στις οικογένειές τους. Πολλοί κατά τη διάρκεια της παραμονής εκπαιδεύονται, με αποτέλεσμα αισθητά υψηλότερο μισθό.

Οσοι βιαστούν να επιχειρηματολογήσουν ότι όλα αυτά τα έχει φέρει μόνο το πετρέλαιο, πρέπει να το σκεφτούν ακόμη μία φορά λοιπόν.

Η δημόσια διοίκηση αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο. Σύγχρονες μορφές διοίκησης, συνεχής αξιολόγηση, projects και δείκτες μετρήσιμου αποτελέσματος παντού, διεθνές benchmarking, και μια ακόρεστη δίψα για πρόοδο και αριστεία. Βοηθούν φυσικά οι καλοί μισθοί αλλά και το ότι η πλειονότητα του πληθυσμού είναι νέες και νέοι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η στελέχωση του Δημοσίου κυρίως με γυναίκες πλέον και σε θέσεις ηγεσίας, με υψηλή εκπαίδευση, άριστα αγγλικά, συνεχή πρωτοβουλία και ένα πάθος για δουλειά, πειθαρχία, αριστεία και πρόοδο. Το σύστημα μάλιστα βοηθάει καθοριστικά τόσο στην απόκτηση κατοικίας από αυτές, όσο και στην έναρξη επιχείρησης. Ολα με κίνητρα βεβαίως, όχι λεφτά στην τσέπη. Εκτός από δωρεάν γη και δάνειο χωρίς τόκο που δίνεται στις νέες οικογένειες, οι σπουδές για τους Εμιρατινούς είναι σχεδόν δωρεάν. Το Πανεπιστήμιο Χαλίφα είναι πλέον ένα από τα καλύτερα διεθνώς στη Μηχανική.

Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τη μηδενική γραφειοκρατία και την εφαρμογή της ΑΙ μέχρι το 2027, ενώ για το 2031 είναι η «forward economy and society». Με έναν ετήσιο προϋπολογισμό, για παράδειγμα, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είναι το 1/6 του δικού μας κράτους των 100 δισ.

* Ο  κ. Θεόδωρος Πελαγίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, υποδιοικητής της ΤτΕ και πρ. υπουργός Οικονομικών.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum