| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Πέμπτη, 06/08/2026

 

Πριν από μερικά χρόνια, όταν σχεδόν κάθε έκθεση τραπεζικών αναλυτών επικεντρωνόταν στις εντυπωσιακές επιδόσεις των αμερικανικών τεχνολογικών μετοχών, ο βετεράνος διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών Carlos von Hardenberg δυσκολευόταν να πείσει τους επενδυτές να ενδιαφερθούν για οτιδήποτε άλλο.

Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έδωσε ισχυρή ώθηση στις εταιρείες της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν που κυριαρχούν στην παραγωγή προηγμένων chips μνήμης, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών αναδυόμενων αγορών, οι οποίοι φέτος κατάφεραν να βγουν από τη σκιά της Wall Street.

«Οι επενδυτές έλεγαν ότι ενδιαφέρονταν μόνο για τις ΗΠΑ και τις Magnificent Seven, και ότι αυτό ήταν αρκετό, επειδή αυτές οι εταιρείες είχαν εξαιρετικές επιδόσεις», δήλωσε ο Hardenberg, ο οποίος συνίδρυσε την MCP Emerging Markets το 2018 μαζί με τον πρωτοπόρο επενδυτή στις αναδυόμενες αγορές Mark Mobius.

 

«Φέτος, όμως, όλα άλλαξαν κατεύθυνση».

Ωστόσο, η συμμετοχή στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει και κόστος. Από τα τέλη Ιουνίου, η ακραία μεταβλητότητα έχει κυριαρχήσει στις αγορές, σαν οι επενδυτές να αντιμετώπισαν ξαφνικά "υψοφοβία" μετά την απότομη άνοδο.

Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας, ο οποίος είχε διπλασιαστεί σε αξία λόγω ακόμη μεγαλύτερων κερδών για τις Samsung Electronics και SK Hynix, υποχώρησε βίαια κατά 40% μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, καθώς συνδυάστηκαν ανησυχίες για τις αποτιμήσεις και περιοριστικά μέτρα.

Η TSMC της Ταϊβάν, η μεγαλύτερη εταιρεία στο σύμπαν των αναδυόμενων αγορών, υποχώρησε σχεδόν 14%.

Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τη μεταβλητότητα στη Νότια Κορέα, ενώ ακόμη και για τον δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI, συνολικής κεφαλαιοποίησης 1,8 τρισ. δολαρίων και με περισσότερες από 1.175 εταιρείες από 24 χώρες, η μεταβλητότητα ξεπέρασε τα υψηλά επίπεδα της περιόδου της πανδημίας COVID.

«Οι θεσμικοί πελάτες με τους οποίους μιλάμε δυσκολεύονται με το επίπεδο μεταβλητότητας στην Κορέα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο William Bratton, επικεφαλής έρευνας μετοχών Ασίας-Ειρηνικού στην BNP Paribas.

«Σε τέτοιο βαθμό, ώστε θεωρούν ότι οποιαδήποτε θετική θεμελιώδης ιστορία κερδών μπορεί να υπάρχει — και εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει — δεν αξίζει να κυνηγηθεί σε αυτή τη φάση».

Πρόσεχε τι εύχεσαι

Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν εξακολουθούν να κατατάσσονται από την MSCI στις αναδυόμενες αγορές για έναν κυρίως τεχνικό λόγο: τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς επενδυτές στη διαπραγμάτευση των νομισμάτων τους.

Για ορισμένους επενδυτές, ο κίνδυνος από την πρόσφατη αναταραχή είναι ότι η παλιά επιθυμία για μια επενδυτική ιστορία τύπου Magnificent Seven στις αναδυόμενες αγορές εξελίσσεται σε κλασική περίπτωση του «πρόσεχε τι εύχεσαι».

Μόλις εννέα εταιρείες — κυρίως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας, μαζί με τις κινεζικές Alibaba και Tencent — αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 40% του δείκτη MSCI Emerging Markets.

Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένος από τον αμερικανικό δείκτη, ο οποίος επίσης κυριαρχείται από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Οι διακυμάνσεις της κορεατικής αγοράς ήταν φέτος ακόμη μεγαλύτερες και από εκείνες του Bitcoin, ενώ η πρόσφατη πτώση προκάλεσε τη μεγαλύτερη ποτέ υποχώρηση στον δείκτη «liquidity factor» της MSCI, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις μετοχές που είχαν προηγουμένως σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι αναδυόμενες αγορές, τις οποίες οι επενδυτές παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν ως πηγή διαφοροποίησης, λόγω της εμφάνισης και της σημασίας αυτών των εξαιρετικά μεγάλων εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα στον τομέα του AI hardware, πλέον δεν αποτελούν πραγματική πηγή διαφοροποίησης», δήλωσε ο Ashley Lester, επικεφαλής έρευνας της MSCI.

«Βρίσκονται ακριβώς στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης».

Αντιμετωπίζοντας τη μεταβλητότητα

Η Ji Young Park, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Amundi, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι είχε αρχίσει να μειώνει μέρος της έκθεσής της πριν ξεκινήσει η αναταραχή, ωστόσο η πτώση εξακολουθούσε να έχει σημαντικό κόστος.

«Νομίζω ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν έξι ή επτά διακοπές διαπραγμάτευσης (circuit breakers) στο κορεατικό χρηματιστήριο, κάτι που δείχνει πόσο ακραία ήταν η μεταβλητότητα», ανέφερε.

Αν και οι μεγάλες διακυμάνσεις δεν αποτελούν απαραίτητα περιοριστικό παράγοντα για το επενδυτικό της στυλ, δημιουργούν μεγαλύτερη προσοχή.

«Δεν είμαι αυτός ο τύπος επενδυτή, γιατί προσπαθώ να αγοράζω μια μετοχή με ορίζοντα πέντε ετών. Και μου αρέσει να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια», πρόσθεσε.

Ο Dimitri Kallianiotis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου τεχνολογίας στην UBP, δήλωσε ότι αρκετοί πελάτες της ιδιωτικής τράπεζας έχουν επίσης ανησυχήσει, ωστόσο η συμβουλή του είναι να μην υπάρξει πανικός.

Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, η υπερβολικά γρήγορη άνοδος οδήγησε τους διεθνείς επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τις ασιατικές αγορές εκτός Κίνας με τον ταχύτερο ρυθμό τουλάχιστον από το 2010, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν επηρεάστηκαν περισσότερο, χάνοντας κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων και 44 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, σύμφωνα με την JPMorgan.

Η εξέλιξη αυτή συνδέθηκε με κανόνες που αποτρέπουν τα funds από το να έχουν υπερβολικά μεγάλη έκθεση σε μία μόνο μετοχή, γεγονός που οδήγησε επενδυτές να κατοχυρώσουν μέρος των τεράστιων κερδών 12 μηνών των 500% για τη Samsung και 1.100% για την SK Hynix.

«Εκμεταλλευτείτε τη μεταβλητότητα και προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερβολικά προβεβλημένες μετοχές», δήλωσε ο Kallianiotis της UBP.

«Αν δεν είστε επενδεδυμένοι στις θυελλώδεις ημέρες, δεν θα βρίσκεστε εκεί όταν έρθει η ανάκαμψη».

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum