| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τρίτη, 26/05/2026

     

 

 

Παρά την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει οι ευρωπαϊκές μετοχές από την αρχή του έτους, η Société Générale εκτιμά ότι η αγορά εισέρχεται πλέον σε πιο δύσκολη φάση, προειδοποιώντας για πιθανή διόρθωση το επόμενο διάστημα.

Ο γαλλικός οίκος περιγράφει τη φετινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών ως ένα «ποτήρι μισογεμάτο και μισοάδειο». Από τη μία πλευρά, οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να υπολείπονται των αμερικανικών αγορών, κυρίως λόγω της πιο αδύναμης κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Από την άλλη, οι αγορές της Ευρώπης έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικές παρά τη γεωπολιτική κρίση και το παρατεταμένο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Ο δείκτης STOXX 600 καταγράφει άνοδο περίπου 7% από τις αρχές του έτους και παραμένει σχεδόν αμετάβλητος από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που –σύμφωνα με τη Société Générale– αποτυπώνει την προσαρμοστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας απέναντι στο ενεργειακό σοκ.

 

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η Ευρώπη εμφανίζεται λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, καθώς η ενεργειακή ένταση της οικονομίας έχει μειωθεί λόγω της πράσινης μετάβασης αλλά και της αποβιομηχάνισης ενεργοβόρων κλάδων. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης αρχίζουν να γίνονται ορατά. Ενδεικτικά, ο σύνθετος δείκτης PMI έχει υποχωρήσει στις 47,5 μονάδες, επιστρέφοντας σε ζώνη συρρίκνωσης.

Καθοριστικός παράγοντας για τη μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των αγορών ήταν η πεποίθηση των επενδυτών ότι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα είναι προσωρινό. Η εμπειρία προηγούμενων κρίσεων –όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταράξεις από τους εμπορικούς δασμούς– έχει ενισχύσει τη λογική του “buy the dip”, δηλαδή της αγοράς μετοχών στις διορθώσεις.

Παρότι ο γενικός δείκτης εμφανίζει θετική εικόνα, η Société Générale τονίζει ότι η άνοδος βασίζεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό κλάδων. Οι τομείς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, την ενέργεια, τα utilities, τους ημιαγωγούς, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τα μέταλλα έχουν ενισχυθεί συνολικά κατά περισσότερο από 33% φέτος.

Οι συγκεκριμένοι κλάδοι αντιστοιχούν περίπου στο 19% του MSCI Europe, ωστόσο χωρίς αυτούς η ευρωπαϊκή αγορά θα εμφάνιζε σχεδόν μηδενική απόδοση από την αρχή του 2026. Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, καταδεικνύει ότι η άνοδος της αγοράς είναι ιδιαίτερα στενή και εξαρτημένη από λίγους «πρωταγωνιστές».

Η Société Générale θεωρεί ότι εάν το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ παραταθεί, οι επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις θα γίνουν εντονότερες. Όπως εκτιμά, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 150 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής της ναυσιπλοΐας.

Υπό αυτό το σενάριο, ο οίκος προβλέπει διόρθωση περίπου 6% για τον STOXX 600 έως το τέλος του έτους, τοποθετώντας τον δείκτη στις 580 μονάδες. Παράλληλα, αναθεωρεί χαμηλότερα τις προσδοκίες για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2026, προβλέποντας πλέον άνοδο 8% αντί για 14% που προεξοφλεί σήμερα η αγορά.

Η Société Générale εκτιμά επίσης ότι οι επόμενες περίοδοι ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι πιο απαιτητικές, καθώς οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αισθάνονται πιο έντονα το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ τιμών παραγωγής και κόστους εισροών, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον οίκο, πολλές εταιρείες αναγκάζονται πλέον να απορροφούν αυξημένα κόστη αντί να τα μετακυλίουν στους καταναλωτές, γεγονός που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Société Générale προτείνει πιο επιλεκτική επενδυτική στρατηγική. Μεταξύ των κλάδων που θεωρεί πιο ελκυστικούς ξεχωρίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες, εκτιμώντας ότι προσφέρουν ισχυρή ορατότητα κερδών, αμυντικά χαρακτηριστικά και ελκυστικές αποτιμήσεις μετά την υποαπόδοσή τους το τελευταίο διάστημα.

           

 

                      

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum