| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 22/05/2026

 

 

 

Λιγότερο σοβαρές από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένονται τελικά οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Bank of America, η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις τιμές φυσικού αερίου και εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σημειώνει ότι η μείωση των προμηθειών LNG από το Κατάρ δεν προκάλεσε το ισχυρό ράλι στις τιμές φυσικού αερίου που αρχικά φοβόταν η αγορά. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ήπιες καιρικές συνθήκες, η αυξημένη παραγωγή από πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, καθώς και η ταχεία ενίσχυση των προμηθειών LNG από τη Βόρεια Αμερική, περιόρισαν σημαντικά τις πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η BofA μειώνει τις προβλέψεις της για τις τιμές φυσικού αερίου TTF στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2026 και στα 35 ευρώ για το 2027, από προηγούμενες εκτιμήσεις για 75 ευρώ και 50 ευρώ αντίστοιχα.

Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων οδηγεί και σε χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Η τράπεζα πλέον εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,9% το 2026 και στο 1,9% το 2027, ενώ ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 2,2% και 2,1% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η κορύφωση του πληθωρισμού αναμένεται πλέον νωρίτερα και σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα φτάσει έως το 3,3% στα τέλη του τρίτου τριμήνου, αντί για 4% στα τέλη του τέταρτου τριμήνου όπως προέβλεπε προηγουμένως η BofA.

Η βελτιωμένη εικόνα στην ενέργεια οδηγεί και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η Bank of America πλέον προβλέπει ανάπτυξη 0,7% το 2026 και 1,2% το 2027, αυξάνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις της κατά 10 και 20 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου μειώνουν περίπου κατά ένα τρίτο το πραγματικό οικονομικό σοκ αυτής της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, προειδοποιεί ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου και η γεωπολιτική αβεβαιότητα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, η BofA διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την European Central Bank, προβλέποντας δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%. Ωστόσο, εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες η δεύτερη αύξηση να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η τράπεζα προβλέπει ότι από τον Ιούνιο του 2027 η ΕΚΤ θα ξεκινήσει σταδιακές μειώσεις επιτοκίων, με ρυθμό μία ανά τρίμηνο, έως ότου τα επιτόκια διαμορφωθούν στο 1,75% στα τέλη εκείνης της χρονιάς.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων επηρεάζει και την Ελλάδα. Η BofA πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% τόσο το 2026 όσο και το 2027, αναβαθμίζοντας τις προηγούμενες προβλέψεις της από 1,6% και 1,7% αντίστοιχα.

Ουσιαστικά, η νέα εκτίμηση σχεδόν αναιρεί τις υποβαθμίσεις που είχε πραγματοποιήσει ο οίκος στις αρχές Απριλίου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για την ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, η Bank of America προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,1% φέτος και στο 2,9% το 2027, διατηρώντας τις πιέσεις στις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

                 

                       

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum