| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 25/02/2026

        

 

 

Τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2025 των ελληνικών τραπεζών ανακοινώνονται σε δύο φάσεις: στις 26 Φεβρουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank και στις 27 Φεβρουαρίου από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

Η Bank of America εκτιμά ότι η περίοδος αυτή θα σηματοδοτήσει ευρείες αναθεωρήσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS), καμπή στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και ενίσχυση των διανομών προς τους μετόχους.

Μετά το ισχυρό re-rating του κλάδου τον Ιανουάριο και το μερικό de-rating που ακολούθησε τον Φεβρουάριο — παρά τη συνολική άνοδο 9,5% από τις αρχές του έτους — η BofA θεωρεί ότι η αγορά θα εστιάσει σε δύο σημεία:

 

στις αναβαθμίσεις των EPS στα επικαιροποιημένα business plans (με Alpha και Πειραιώς να αναθεωρούν στόχους για το 2026 και τα υπόλοιπα να παρουσιάζονται στα Capital Market Days) και

στη βελτίωση των κεφαλαιακών αποδόσεων, λόγω της αναβάθμισης της ποιότητας κεφαλαίου.

Ισχυρές προοπτικές σε δάνεια και προμήθειες

Παρότι τα τριμηνιαία μεγέθη δεν θα βρεθούν στο επίκεντρο, η BofA προβλέπει αξιοσημείωτες μεταβολές στα NII (με την Εθνική να εμφανίζει σταθερότητα) και ισχυρή πιστωτική επέκταση, με τις τράπεζες να υπερβαίνουν τους στόχους δανεισμού για το 2025.

Οι νέες στρατηγικές αναμένεται να οδηγήσουν σε διψήφια αύξηση EPS, με βασικούς μοχλούς:

Αύξηση NII κατά 5,5% ετησίως, μετά την καμπή του 2025, και μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης δανείων άνω του 9%.

Άνοδο προμηθειών άνω του 9% ετησίως, λόγω ενίσχυσης της διαχείρισης περιουσίας, των ασφαλειών και των πιστωτικών εργασιών.

Μείωση του κόστους κινδύνου (CoR) κατά 5-10 μονάδες βάσης, χάρη σε χαμηλότερες ανάγκες προβλέψεων και αναδιαπραγμάτευση τελών εξυπηρέτησης NPE.

Συγκράτηση λειτουργικού κόστους στο 5% ετησίως, παρά τις αυξημένες επενδύσεις σε πληροφορική.

Ωστόσο, η BofA επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος της θετικής δυναμικής στα NII έχει ήδη αποτιμηθεί. Οι τράπεζες ενδέχεται να διατηρήσουν συντηρητική στάση στις προβλέψεις, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από το beta καταθέσεων και τη μεταβλητότητα στην πιστωτική ανάπτυξη. Έτσι, οι θετικές εκπλήξεις πιθανόν να προέλθουν περισσότερο από προμήθειες, χαμηλότερο CoR και υψηλότερες διανομές.

Επιτάχυνση διανομών

Η ισχυρή κερδοφορία και η ομαλή πορεία αποσβέσεων DTC επιτρέπουν — κατά την BofA — ταχύτερη αύξηση των payouts.

Για την Εθνική Τράπεζα εκτιμάται:

Αύξηση payout στο 65% το 2025 (+5%), με επιπλέον ειδικό μέρισμα 350 εκατ. ευρώ.

Ετήσια αύξηση 10% από το 2026, με στόχο το 95% έως το 2028, διατηρώντας κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 3% για πιθανές εξαγορές.

Η Alpha Bank και η Eurobank εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα payouts στο 55% το 2025, με ετήσια ενίσχυση 5% στη συνέχεια. Η Πειραιώς θα διατηρήσει το payout στο 50% για το 2025-2026, ενσωματώνοντας την Εθνική Ασφαλιστική, και θα ξεκινήσει αυξήσεις 5% από το 2027.

Eurobank: Top pick για το 2026

Η BofA επαναλαμβάνει ότι η Eurobank αποτελεί την κορυφαία της επιλογή για το 2026, με αποτίμηση 1,3x P/TBV και άνω των 8x P/E για ROTE 18% το 2027. Βλέπει τρεις βασικούς καταλύτες:

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά

Ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη

Ένταξη της Κύπρου στη Σένγκεν

Σε συνδυασμό με:

Υψηλότερο NIM και ανάπτυξη από Κύπρο και Βουλγαρία

Μεγαλύτερη διαφοροποίηση εσόδων πέραν των NII

Συνέργειες από M&A

Βελτίωση NII μέσω αύξησης δανείων και χαμηλότερου κόστους καταθέσεων

Τιμές-στόχοι και συστάσεις

Eurobank: 5,54 ευρώ – buy

Alpha Bank: 4,41 ευρώ – buy

Εθνική Τράπεζα: 14,78 ευρώ – neutral

Τράπεζα Πειραιώς: 9,86 ευρώ – buy

Η BofA εκτιμά ότι ο συνδυασμός αναβαθμίσεων EPS, βελτιωμένων διανομών και στρατηγικών εξελίξεων μπορεί να αποτελέσει νέο καταλύτη για τον κλάδο, με τη Eurobank να ξεχωρίζει ως το βασικό επενδυτικό στοίχημα για την επόμενη διετία.

                        

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum