| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Πέμπτη, 09/07/2026

 

Σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος για τις ελληνικές τράπεζες διαπιστώνει η Fitch Ratings, επισημαίνοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένων ευκαιριών, με βασικούς καταλύτες την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας σε bbb/stable από bbb-/positive, εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών.

Η Fitch επισημαίνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες αξιολογήσεις της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και της Eurobank σε BBB με σταθερές προοπτικές, καθώς και τις θετικές προοπτικές που αποδόθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αξιολογείται σε BBB-.

 

Παρά τη σημαντική πρόοδο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες, κυρίως λόγω του μεγάλου αποθέματος προβληματικών στοιχείων ενεργητικού που παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος, αλλά και ορισμένων κινδύνων στα χαρτοφυλάκια λιανικής.

Ανθεκτική ελληνική οικονομία και υψηλότερη ανάπτυξη από την Ευρώπη

Σύμφωνα με τη Fitch, η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει ανθεκτικότητα τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας ρυθμούς ανάπτυξης ελαφρώς άνω του 2% την περίοδο 2023-2025, παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις διεθνείς εμπορικές πιέσεις.

Για το 2026 ο οίκος αναμένει ελαφρά επιβράδυνση, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η οικονομία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από την ολοκλήρωση των επενδύσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Fitch εκτιμά ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα εισοδήματα στην Ελλάδα θα συγκλίνουν περισσότερο με εκείνα αντίστοιχων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομία θα στηρίζεται σε δυνητική ανάπτυξη περίπου 2%, αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση των επενδύσεων και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Ισχυρή πιστωτική επέκταση και νέα έσοδα από προμήθειες

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την υγιή αύξηση των χορηγήσεων και την επέκταση δραστηριοτήτων που δημιουργούν προμήθειες, όπως οι ασφάλειες και η διαχείριση κεφαλαίων.

Η Fitch προβλέπει ότι η αύξηση των δανείων θα κινηθεί σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά την περίοδο 2026-2027, μετά την ισχυρή επίδοση του 2025, όταν η πιστωτική επέκταση έφτασε περίπου το 10%.

Η ανάπτυξη αναμένεται να προέλθει κυρίως από τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζουν γενικά υγιή χρηματοοικονομική εικόνα και σχετικά περιορισμένα επίπεδα μόχλευσης.

Παράλληλα, τα ανοίγματα των τραπεζών εμφανίζουν μέτρια συγκέντρωση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και η φιλοξενία.

Στο μέτωπο της λιανικής τραπεζικής, η Fitch σημειώνει ότι η αγορά αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια, το χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, ενώ τα κριτήρια χορήγησης παραμένουν, σύμφωνα με τον οίκο, επαρκή και οι κίνδυνοι ελεγχόμενοι.

Asset management και ασφάλειες ενισχύουν τα έσοδα

Σημαντική δυναμική εμφανίζουν και οι δραστηριότητες που βασίζονται στις προμήθειες.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στη διαχείριση κεφαλαίων και στις ασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω εξαγορών και στρατηγικών συνεργασιών.

Η αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη μετατόπιση καταθέσεων προς προϊόντα σταθερού εισοδήματος, ενώ παράλληλα διευρύνεται η προσφορά πιο σύνθετων επενδυτικών λύσεων.

Η Fitch εκτιμά ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την τάση χάρη στα ισχυρά εγχώρια δίκτυά τους και αναμένει ότι θα διατηρήσουν δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας προς σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού άνω του 3,5% την περίοδο 2026-2027.

Οι προκλήσεις που παραμένουν

Παρά τη θετική εικόνα, η Fitch επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.

Η πρώτη αφορά το επίπεδο εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ η ανεργία, αν και μειωμένη, παραμένει υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers παραμένει αργή. Το ύψος αυτών των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού εξακολουθεί να ξεπερνά το 30% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η κατάσταση αυτή περιορίζει την πρόσβαση ορισμένων δανειοληπτών στο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να έχει ανακόψει την ανάκαμψη της ζήτησης για νέα δάνεια.

Η Fitch σημειώνει ότι πιθανές επαναγορές δανείων που έχουν επιστρέψει σε καθεστώς εξυπηρέτησης από τις τράπεζες θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την πιστωτική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Νόμος Κατσέλη και δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται επίσης στους πιθανούς κινδύνους από τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τον υπολογισμό τόκων σε δάνεια του Νόμου Κατσέλη.

Σύμφωνα με τη Fitch, η εξέλιξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει περιορισμένη νομική αβεβαιότητα και πιθανές επιπτώσεις στη συμπεριφορά ορισμένων δανειοληπτών.

Παράλληλα, η αναδιάρθρωση παλαιών στεγαστικών δανείων με χαρακτηριστικά step-up, αλλά και δανείων σε ελβετικό φράγκο, παραμένει ένας τομέας που απαιτεί προσοχή.

Ο οίκος εκτιμά πάντως ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει επαρκείς προβλέψεις.

Θετικές προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο

Συνολικά, η Fitch εκτιμά ότι η ενίσχυση του πιστωτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες προκλήσεις και παράλληλα να αξιοποιήσουν τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η βελτίωση της οικονομίας, η αύξηση των δανείων, η ανάπτυξη των προμηθειών και η επιστροφή της τραπεζικής δραστηριότητας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια περίοδο διαρθρωτικά υψηλότερης κερδοφορίας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
FF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum