| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 28/08/2026

 

Η ελληνική Golden Visa περνά σε μια νέα φάση, με τις νέες αιτήσεις να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση και το επενδυτικό ενδιαφέρον να μετατοπίζεται προς πιο σύνθετες και εξειδικευμένες μορφές τοποθέτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πρώτο εξάμηνο του 2026 υποβλήθηκαν 2.551 νέες αιτήσεις, έναντι 4.553 το αντίστοιχο διάστημα του 2025, καταγράφοντας πτώση 44%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κάμψη ενδέχεται να ξεπεράσει το 50% στο σύνολο του έτους.

Η εικόνα, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν την ελληνική αγορά ακινήτων. Αντίθετα, φαίνεται να αλλάζει το είδος των ακινήτων και το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι 4.919 άδειες που εκδόθηκαν στο πρώτο εξάμηνο αφορούν σε μεγάλο βαθμό αιτήσεις προηγούμενων ετών, ενώ παραμένουν 7.368 αιτήσεις σε εκκρεμότητα. Συνεπώς, η αγορά εξακολουθεί να επεξεργάζεται σημαντικό απόθεμα από τον προηγούμενο επενδυτικό κύκλο. Στα τέλη Ιουνίου οι ενεργές άδειες μόνιμου επενδυτή ανέρχονταν σε 32.702, εκ των οποίων 24.976 αρχικές και 7.726 ανανεώσεις ή επανεκδόσεις.

 

Υψηλότερο κόστος, μικρότερο διαθέσιμο απόθεμα

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η αύξηση του ορίου επένδυσης. Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και στα μεγαλύτερα νησιά το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται πλέον σε 800.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα φτάνει τις 400.000 ευρώ.

Παράλληλα, στις βασικές κατηγορίες απαιτείται ακίνητο με κύριους χώρους τουλάχιστον 120 τ.μ., ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση των ακινήτων που εντάσσονται στο πρόγραμμα έχει απαγορευθεί.

Έτσι, ο επενδυτής δεν αντιμετωπίζει πλέον μόνο ένα υψηλότερο θεσμικό όριο. Αντιμετωπίζει και ένα πολύ μεγαλύτερο πραγματικό κόστος για την εξεύρεση κατάλληλου ακινήτου, σε μια αγορά όπου οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά.

Επιπλέον, η υψηλή ζήτηση πριν από την αλλαγή του καθεστώτος δημιούργησε μια ιδιαίτερα υψηλή βάση σύγκρισης. Πολλοί επενδυτές έσπευσαν τότε να κατοχυρώσουν το παλαιότερο καθεστώς, μεταφέροντας ουσιαστικά μέρος της ζήτησης από το 2025 και το 2026 προς τα προηγούμενα έτη.

Η ειδική αγορά των 250.000 ευρώ

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία των 250.000 ευρώ. Πρόκειται όμως για μια εντελώς διαφορετική αγορά από εκείνη που είχε δημιουργηθεί γύρω από την παλαιότερη Golden Visa.

Το όριο των 250.000 ευρώ αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως ακίνητα που μετατρέπονται από επαγγελματική χρήση σε κατοικία, καθώς και διατηρητέα κτίρια που αποκαθίστανται ή ανακατασκευάζονται.

Στην πρώτη κατηγορία μπορούν να ενταχθούν παλαιά γραφεία, επαγγελματικοί χώροι, πρώην ξενοδοχεία και ορισμένα βιομηχανικά ακίνητα, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Η αλλαγή χρήσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της αίτησης.

Αυτό σημαίνει ότι η Golden Visa των 250.000 ευρώ δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν τρόπο αγοράς μιας κατοικίας συγκεκριμένης αξίας. Μετατρέπεται σε επενδυτικό project, που απαιτεί εντοπισμό κατάλληλου ακινήτου, τεχνικό και πολεοδομικό έλεγχο, χρηματοδότηση και ολοκλήρωση εργασιών.

Και εδώ βρίσκεται ένα από τα βασικά προβλήματα: δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για το πόσα ακίνητα είναι πραγματικά διαθέσιμα και επιλέξιμα για αυτή την κατηγορία. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά δεν μπορεί να αυξηθεί γρήγορα ώστε να καλύψει την απώλεια όγκου που δημιουργούν τα νέα υψηλότερα όρια.

Από την αγορά κατοικίας στην αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων

Η αλλαγή αυτή μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει μια νέα αγορά για παλαιά γραφεία, ξενοδοχεία και επαγγελματικά κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα.

Η μετατροπή τους σε κατοικίες θα μπορούσε να κινητοποιήσει ξένα κεφάλαια και ταυτόχρονα να δημιουργήσει νέο οικιστικό απόθεμα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν οι νέες κατοικίες θα διοχετευθούν στη μακροχρόνια μίσθωση και κατά πόσο θα συμβάλουν πραγματικά στην αντιμετώπιση της στεγαστικής πίεσης.

Με αυτή τη λογική, η Golden Visa θα μπορούσε να εξελιχθεί από ένα πρόγραμμα που ενισχύει κυρίως τη ζήτηση για υφιστάμενες κατοικίες σε ένα εργαλείο που κινητοποιεί επενδύσεις για τη δημιουργία νέου αποθέματος.

Η αγορά φαίνεται, επομένως, να περνά από το μοντέλο της μαζικής εισόδου ξένων επενδυτών σε ένα μοντέλο μικρότερου όγκου αλλά μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Και το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς πόσες αιτήσεις Golden Visa θα καταγράφονται κάθε χρόνο, αλλά τι είδους επενδύσεις δημιουργούν αυτές οι αιτήσεις και πόση πραγματική προστιθέμενη αξία αφήνουν στην ελληνική οικονομία και στην αγορά κατοικίας.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum