| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Πέμπτη, 01/10/2026

      

 

Το δολάριο παραμένει ισχυρό στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη DXY να κινείται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, καθώς τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει αυστηρή νομισματική πολιτική.

Τα πιο ήπια του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό PCE του Αυγούστου δεν κατάφεραν να ανακόψουν ουσιαστικά τις προσδοκίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αρκετά ανθεκτική, με την κατανάλωση να διατηρεί τη δυναμική της και ορισμένες ενδείξεις να δείχνουν επιτάχυνση της απασχόλησης.

Αυτό το περιβάλλον ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα, την ώρα που το ευρώ υποχωρεί προς τα χαμηλά του έτους.

 

Δολάριο: Η οικονομία στηρίζει τη Fed

Ο δείκτης DXY δοκιμάζει την περιοχή των 101,80 μονάδων, στα υψηλότερα επίπεδα του 2026.

Σύμφωνα με την ING, οι ανησυχίες για πιθανή υποχώρηση της αξίας του δολαρίου λόγω των δημοσιονομικών και νομισματικών εξελίξεων στις ΗΠΑ έχουν περάσει προσωρινά σε δεύτερο πλάνο. Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και η προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη και τα ηπιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό PCE του Αυγούστου δεν είχαν διαρκή επίδραση στις βραχυπρόθεσμες αμερικανικές επιτοκιακές προσδοκίες.

Η ING επισημαίνει ότι το επιτόκιο OIS ενός μήνα για περίοδο ενός έτους μπροστά υποχώρησε αρχικά κατά περίπου 5 μονάδες βάσης μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, αλλά μέχρι το τέλος της αμερικανικής συνεδρίασης είχε καλύψει ολόκληρη την απώλεια.

Το μήνυμα της αγοράς είναι ότι τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, ενώ η έκθεση της ADP για την απασχόληση έδειξε ενδείξεις επιτάχυνσης της αύξησης των θέσεων εργασίας.

Όλα τα βλέμματα στα νέα στοιχεία απασχόλησης

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα επόμενα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, τα στοιχεία του ISM για τη μεταποίηση και κυρίως η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα.

Η ING εκτιμά ότι η επενδυτική έκρηξη γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να μεταφέρεται σε ευρύτερα τμήματα της αμερικανικής οικονομίας.

Οι προσδοκίες για τον δείκτη ISM μεταποίησης παραμένουν θετικές, με εκτίμηση για επίπεδο 55 μονάδων, ενώ αναμένονται επίσης ισχυρές ενδείξεις σε νέες παραγγελίες, απασχόληση και τιμές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο προσκήνιο βρίσκονται και οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της Fed, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δηλώσεις των Neel Kashkari και Chris Waller σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Το δολάριο έχει ακόμη περιθώριο ανόδου

Η ING εκτιμά ότι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, το δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρό και τον Οκτώβριο.

Η εποχικότητα λειτουργεί επίσης υπέρ του αμερικανικού νομίσματος, καθώς ο DXY έχει καταγράψει άνοδο σε επτά από τους τελευταίους δέκα Οκτωβρίους.

Βραχυπρόθεσμα, η ING βλέπει τον δείκτη DXY στην περιοχή 101,50-101,80, χωρίς όμως να αποκλείει ανοδική διάσπαση εφόσον τα επόμενα αμερικανικά στοιχεία αποδειχθούν ισχυρότερα των εκτιμήσεων.

Ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου για το ευρώ είναι η νέα άνοδος των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Στερλίνα: Το ενδιαφέρον στρέφεται στις σχέσεις με την Ευρώπη

Η στερλίνα έχει ενισχυθεί αυτή την εβδομάδα έναντι του ευρώ, με την ING να επισημαίνει ότι η κίνηση μπορεί να αντανακλά όχι μόνο την αδυναμία του ευρωπαϊκού νομίσματος αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση για πιθανή στενότερη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.

Η ING σημειώνει ότι οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση προς μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκλιση θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τη στερλίνα, δεδομένου ότι οι αγορές εξακολουθούν να αξιολογούν τις επιπτώσεις του Brexit.

Ωστόσο, πρόκειται για μακροπρόθεσμο πολιτικό σενάριο και όχι για εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις αγορές συναλλάγματος.

Ευρώ: Η γαλλική αγορά ομολόγων γίνεται νέο πρόβλημα

Για το ευρώ, η ING εντοπίζει έναν πρόσθετο κίνδυνο στη γαλλική αγορά κρατικού χρέους.

Μέχρι στιγμής, η πτώση του EUR/USD προς τα χαμηλά του έτους φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση των προσδοκιών για τη Fed και όχι σε αυτόνομη αδυναμία του ευρώ.

Ωστόσο, η ταχεία διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης μεταξύ των γαλλικών OAT και των γερμανικών Bund αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Το spread OAT-Bund έχει διευρυνθεί στις 127 μονάδες βάσης, επίπεδο που αυξάνει το δημοσιονομικό risk premium για τη Γαλλία και θα μπορούσε να αρχίσει να επιβαρύνει και το ευρώ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το δημοσιονομικό σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία έχει παρουσιάσει μέτρα εξοικονόμησης ύψους 54 δισ. ευρώ και στόχο περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Παράλληλα, οι αγορές παρακολουθούν τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ, μεταξύ άλλων της Christine Lagarde, του Joachim Nagel και της Isabel Schnabel.

Η ING εκτιμά ότι η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει προς το παρόν σχετικά αυστηρή στάση, όμως οι πιθανότητες να υιοθετήσει ακόμη πιο επιθετική στάση από τη Fed θεωρούνται περιορισμένες.

Το 1,11 για το EUR/USD στο προσκήνιο

Η περιοχή του 1,1300-1,1320 δολαρίου μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή ζώνη στήριξης για το EUR/USD.

Ωστόσο, η ING προειδοποιεί ότι ένας συνδυασμός ισχυρών αμερικανικών οικονομικών στοιχείων και περαιτέρω διεύρυνσης του spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιέσεις στο ευρώ.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ισοτιμία θα μπορούσε να κινηθεί προς την περιοχή του 1,11-1,12 δολαρίου.

Το βασικό μήνυμα της ING είναι ότι η πορεία του ευρώ δεν θα κριθεί μόνο από την Ευρώπη. Όσο η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική και οι αγορές προεξοφλούν αυστηρότερη Fed, το πλεονέκτημα των επιτοκίων παραμένει υπέρ του δολαρίου.

Πηγή: ING

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum