| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 14/03/2026

 

 

Σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα έως και το 2027 προβλέπει η Moodys, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθούν πάνω από το 3% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη αξιολόγηση του οίκου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει σε περαιτέρω ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει περίπου στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027.

Παρά τις θετικές αυτές δημοσιονομικές προοπτικές, η Moodys διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Baa3, με σταθερό outlook, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν ενδεχόμενη αναβάθμιση των προοπτικών. Η βαθμίδα αυτή παραμένει ένα επίπεδο χαμηλότερα σε σχέση με τις αξιολογήσεις που δίνουν άλλοι διεθνείς οίκοι στην ελληνική οικονομία.

 

Το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση ότι η σημερινή ιδιαίτερα ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της χώρας πιθανόν να εξασθενήσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, παρά τη μελλοντική αυτή εξομάλυνση, ο οίκος θεωρεί ότι η πορεία του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να είναι πτωτική.

Την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση ισορροπεί τις θετικές προοπτικές της οικονομίας με το γεγονός ότι ορισμένες βασικές πιστωτικές προκλήσεις της Ελλάδας αναμένεται να βελτιωθούν με αργό ρυθμό. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται το σχετικά σταθερό θεσμικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας.

Οι εκτιμήσεις του οίκου υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση σημαντικών θεσμικών και αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων απαιτεί χρόνο. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί από τα σημερινά υψηλά επίπεδα, όταν ολοκληρωθεί η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας ακόμη παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει την αναπτυξιακή δυναμική είναι οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετες προκλήσεις για την οικονομία. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι δημογραφικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Παρότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο οίκος εκτιμά ότι θα παραμείνει από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών που αξιολογεί έως το τέλος της δεκαετίας.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση

Η Moodys σημειώνει ότι ανοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση Baa3 θα μπορούσαν να προκύψουν εφόσον καταγραφεί ταχύτερη και διατηρήσιμη μείωση του δημόσιου χρέους από αυτή που προβλέπεται σήμερα.

Θετικά θα αξιολογούνταν επίσης ενδείξεις επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος και η περαιτέρω διαφοροποίηση της οικονομίας. Παράλληλα, μια ισχυρότερη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική από αυτή που προβλέπεται σήμερα θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Παράγοντες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις

Αντίθετα, αρνητικές πιέσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε περίπτωση αλλαγής της οικονομικής πολιτικής ή εάν διαπιστωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά.

Επίσης, μια διαρκής επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης – ενδεχομένως σε συνδυασμό με προβλήματα στον τραπεζικό τομέα – θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης. Παράλληλα, η υποχώρηση από διαρθρωτικές ή δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μια σημαντική επιδείνωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, ιδίως εάν συνοδευτεί από εξασθένηση της στήριξης από βασικούς συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση ή το outlook της χώρας.

Ο οίκος επισημαίνει, πάντως, ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει την ικανότητά της να απορροφά αποτελεσματικά τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα και ο οίκος DBRS διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BBB, με σταθερές προοπτικές. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η νέα αξιολόγηση από τον οίκο Scope Ratings, ο οποίος κατατάσσει σήμερα την Ελλάδα επίσης στο BBB, με θετικό outlook.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum